2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Varázslatos látványt nyújt a hó borította Kékes

frisshirek.hu, 2023. január 16. - 16:25
Varázslatos látványt nyújt a hó borította Kékes

Vasárnap este a Mátra legmagasabb csúcsán hamar hóba váltott az eső, és gyorsan gyarapodtak a centik. A havazással nagyjából  4-5 centiméter, néhol akár ennél vastagabb hóréteg is kialakult.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amikor megérkezett térségünkbe a mediterrán ciklon, eleredt az eső, az északról betörő hideg légtömeggel keveredve pedig az Északi-középhegységben hamar megtörtént a halmazállapot-váltás. A hegycsúcsokon havazott, a Kékesen szó szerint ömlött a hó.

Egymás után érkeznek a csapadékot adó frontok, frontrendszerek a következő napokban. A jelenleg felettünk lévő csapadéktömb várhatóan este távozik kelet felé, de késő este nyugatra már érkezik is a következő. Éjjel egyre többfelé ered el az eső, kedd délelőtt pedig még keleten számíthatunk esőre, záporokra. Kedd délután aztán délnyugat felől kapjuk a nyakunkba az újabb eső adagot, melyet ezúttal egy melegfront hoz magáva, majd késő este már egy hidegfrontból fog hullani a csapadék – számolt be róla az idokep.hu.

Mint írták, lesz havazás, de inkább csak a hegyekben válthat át havas esőbe, havazásba a csapadék. Legmagasabb hegycsúcsainkra így néhány centi friss hó még érkezhet. Az eső mellett a szerdai hidegfront záporokat, zivatarokat is hozhat a keleti, délkeleti tájakra. Ott ugyanis a megerősödő déli széllel melegebb levegő áramlik be, míg a magasban hidegebb levegő húzódik fölénk, ami a zivatarokhoz elégséges mértékű légköri labilitást okozhat. A zivatarok kialakulására már szerda hajnalban sor kerülhet és napközben is megdörrenhet az ég. A csapadékos időjárás mellett a szél gyakran megélénkülhet, több helyen megerősödhet az előttünk álló napokban.

Fotó: idokep.hu