2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Tarna: nyáron még az eltűnéséért aggódtunk, most árvízvédelmi készültség van a vonalán

Lukácsi Katalin, 2023. január 19. - 13:09
Tarna: nyáron még az eltűnéséért aggódtunk, most árvízvédelmi készültség van a vonalán

A Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, kitelepítésre azonban sehol sincs szükség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője csütörtökön, az MTI megkeresésére.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nyáron a súlyos aszályra tekintettel számos szomorú hír rázta meg hazánk közéletét patakok és folyók kiszárazádásáról. A frisshirek.hu hasábjain

képriporttal is jelentkeztünk a kiszáradt Tápió és Ágó-patak medréből.

Ahogy sokszor esett szó a Tarnáról is, amelyben ugyan - Istennek hála - a legszárazabb napokban is csörgedezett víz, de olykor fel-felröppentek olyan híresztelések, hogy kiszáradna a folyó, amely Jászjákóhalma és Jászberény határában ömlik bele a Zagyvába. Nagy felzúdulást keltett, mikor kiderült, hogy - bár engedéllyel - de egy vállalkozó szivattyúzta volna ki az életéért küzdő folyó utolsó vízsugarait.

Szerencsére akkor nem történt meg a tragédia, a Tarna tartotta magát, és most már mutatja is, mennyire eleven,

amelynek - a nehezségek ellenére is - nagyon örülünk.

Siklós Gabriella az MTI megkeresésére azt nyilatkozta, hogy általánosságban országszerte jelenleg 510 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon. Ebből valamivel több mint 200 kilométeren rendelték el eddig a legmagasabb szintet jelentő, harmadfokú készültséget.

A Sajó és Tarna teljes magyarországi szakaszán harmadfokban védekeznek.

Ez 24 órás, megerősített figyelőszolgálatot jelent, ugyanakkor lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A levonuló árhullám csütörtök reggelre mindkét folyón tetőzött, ám a vízgyűjtőkön lehullott, illetve érkező csapadék miatt még várható újabb vízszintemelkedés. Ennek mértéke azonban nagyban függ attól, hogy hó vagy eső formájában érkezik-e az utánpótlás - tette hozzá a szóvivő.

A kiemelt képet a szerző készítette december végén, a Tarna Jászjákóhalmánál.