2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 13o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Behavazott Zala, országszerte sokakat tett vidámmá a hóesés, önfeledt pillanatokat okozva - fotók

Kovács Tamara | 2023. január 22. - 15:45
Behavazott Zala, országszerte sokakat tett vidámmá a hóesés, önfeledt pillanatokat okozva - fotók

Több centis havazással végre megérkezett a tél Zala Vármegyébe ma, vasárnap hajnalban. A korán kelők közösségi oldalaikra töltötték fel Tél kapitány áldását a megyében, repkedtek a hóemberekről, szánkózásokról, közös mókázásokról készült képek az Facebookon. A havazás a délelőtt folyamán szállingózásra váltott, később elállt. Azonban a 0 Celsius fokos hőmérséklet bár kissé latyakosra váltotta is fehér tájat, végre igazi téli csodává varázsolta. Volt, aki örölt ennek, volt aki nem.

Reggel hét óra körül több településen még nyoma sem volt hókotróknak, a zalai megyeszékhelyen azonban szorgalmasan takarították az utakat, az illetékesek a járdákat. A családok korán startoltak, kiugrasztotta az első jelentősebb hóréteg a gyerkőcöket, így vicces, mókás hóemberek lepték el a környéket.

Az autós társadalom is hallatta hangját, utakról, elakadt buszokról posztoltak képeket, többen megjegyezték: a vasárnapi autósok ma maradjanak otthon, ha pár centi hó ekkora problémát jelent számukra.

Az éjszaka folyamán az előrejelzések szerint fagyni fog Zala Vármegyében, óvatosan közlekedjenek!

Miskolc Diósgyőr városrészében több mint 100 milliméternyi eső esett az elmúlt hét napban

Mindeközben az MTI azt irta, Miskolc Diósgyőr városrészében több mint 100 milliméternyi eső esett az elmúlt hét napban,  összesen 105,3 millimétert - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán vasárnap közzétett bejegyzésből.

Azt írták, az elmúlt hét napban az ország északkelet-délnyugati tengelyében esett a legtöbb csapadék, ott a 30 napos csapadékmennyiség 50-100 milliméterrel több a sokévi átlagnál.

A bejegyzéshez készített infografika szerint a legtöbb csapadékot az elmúlt hét napban Miskolc Diósgyőr városrészében mérték, 105,3 millimétert.

A heves vármegyei Gyöngyössolymos község Nyírjes településrészében 92,6 millimétert, a Kékestetőn 87,4 millimétert mértek. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Baskón 87,2, a Nógrád vármegyei Mohorán 85,1, Miskolc-Szentléleken pedig 83,5 milliméter csapadékot mértek egy hét alatt.

Zalában várhatóan folytatódik az égi áldás, eső, havas eső és hó formájában.

Várható időjárás hétfő éjfélig

Vasárnap és hétfőn is a Dunántúlon általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, míg keletre gyengén felhős vagy derült ég várható, hétfőn pedig inkább szűrt napsütés lesz a jellemző. Az esti órákig a Dunántúlon gyengébb havazás, havas eső, eső előfordulhat. Hajnalban újból elered az eső a Dél-Dunántúlon, amely napközben kiterjed a Dél-Alföld és az Alpokalja térségére is. Az északi, északkeleti szél vasárnap a Nyugat-Dunántúlon lesz élénk, míg hétfőn már erős lökések is lehetnek az északkeleti, keleti megyékben is.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4, +3 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn a Dunától keletre általában 7 és 12, a Dunántúlon 3, 6 fok között valószínű.


Bakonyszentlászló, 2023. január 22. Személyvonat közlekedik a behavazott Bakonyban, a Cuha völgyében, Vinye és Porva-Csesznek között 2023. január 22-én. MTI/Máthé Zoltán

Salgótarján, 2023. január 22. A Várberek-patak a behavazott erdőben Salgótarján közelében 2023. január 22-én. MTI/Komka Péter

Jármű fotók: Zala utak "királyai"

Címlapkép: Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesterének Facebook-oldala, aki maga is kirándulással töltötte a napot ebben a szép havas tájon, mint írja: "Az erdőnél csak egy dolog szebb: a havas erdő!"