2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

A jászberényi időközi választás tanulságai túlmutatnak a városon

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 17:25
A jászberényi időközi választás tanulságai túlmutatnak a városon

Annyit beszéltek a múlt héten Jászberényről, mint a 2018. február 25-i időközi polgármester-választást követően Hódmezővásárhelyről. Annyi hasonlóság a két történet között van, hogy a jászberényi eredmény is túlmutat önmagán, de fontos a különbség is. Budai Lóránt nem tör országos politikai babérokra, ő csak a jászberényi modell értékeit ajánlotta az ország polgárainak figyelmébe. Az idei év arról fog szólni az ellenzék számára, vajon levonja-e a kellő következtetéseket a jászok útmutatásából.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A mögöttünk álló egy héten szinte nem volt olyan médiafelület, ahol ne tűnt volna fel Jászberény neve

- kezdte összegző bejegyzését Budai Lóránt azzal kapcsolatban, hogy miként fogadta a magyar közvélemény a rendkívüli január 15-i választási eredményt. A kétharmados ellenzéki győzelem átsöpört a hazai nyilvánosságban. Érthető módon inkább a kormánytól független portálok foglalkoztak vele.

Címlapos riportot készített a történtekről a Magyar Hang hetilap
Aki lesöpörte a Fideszt címmel.

A Válasz Online podcast-jében egy teljes adást szentelt a választás tanulságai elemzésére, míg megjelent a téma a népszerű közéleti talkshow-ban, az ATV-n közvetített Ötben is.

A Válasz Online Podcast-jében Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója elemezte az időközi választás legfontosabb mozzanatait. A kutató kiemelte, hogy van országos üzenetértéke a jászberényi sikernek, hiszen az ottani modell átültethető volna az ország más pontjaira is a 2024-es önkormányzati választáson. Kiemelte azonban azt is, hogy vannak egyediségei is a jászberényi történetnek, amelyről nem szabad megfeledkezni.

Budai Lóránt olyan győzelmet aratott, amit nem pár hét alatt épített meg, hanem több mint egy évtizedes politikai munkája van benne. [...] Nekem az a benyomásom, hogy az életét feltette erre, és ez nagyon kevés politikusról mondható el.

A jászberényi eredmény a városon túlmutató tanulságát az elemző abban látja, hogy nemcsak hogy a szavazólapon nem szerepeltek a Közösen Jászberényért Egyesületet háttérből támogató pártok, hanem "a kampányból is teljesen kikoptak". Aktivistákkal és erőforrással segítettek csak.

A jászberényi eredmény pofon is az ellenzéki pártoknak, mert azt mutatja, hogy ha kínálnak jó alternatívát, jó embert, jelöltet, programot, van jó kampány, akkor az emberek nem csak a Fideszre tudnak szavazni. Jászberény az ellenzéki politikusok számára kellemetlen szembesítés is volt a valósággal

- összegezte a tanulságot Róna Dániel. Az Ötben az 21 Kutatóközpont igazgatójához hasonlóan látták a résztvevők a választást. Hont András újságíró azt emelte ki, hogy

a jászberényi polgárok békére vágytak, és bár tavasszal erre érzett rá a Fidesz, ebben a versenyben ő is képes alulmaradni, mert a jászsági városban élők a helyi Fideszről érezték azt, aki a békétlenséget szítja.

Czeglédi Zoltán arra emlékeztetett, hogy bár háttérben voltak a pártok, de arról nem szabad elfeledkezni, hogy Budai Lóránt is pártpolitikusként szállhatott be a város közéletébe valamikor, és az ellenzéki pártok nélkül nem lett volna kellő erőforrás a kampányhoz. Vona Gábor két vesztest nevezett meg a jászberényi eredménnyel kapcsolatban:

a DK és Pócs János.

Az az elképzelés, amely szerint a Demokratikus Koalíció inkább támasza a Fidesz-KDNP kétharmadának, mint lebontója annak, most megerősödött

- vélte a Harmadik Reformkor Alapítvány alapítója, majd Pócs Jánossal kapcsolatban hozzátette, hogy

a Fidesz egyik legszerényebb képességű politikusa, és szerintem eljött az idő, hogy Orbán Viktor őt lecserélje.

Konok Péter azt az figyelemfelkeltő tanulságot vonta le a jászberényi időközi választásból, tekintettel a kimagasló 60 %-os részvételre is, hogy

gyakori közvélekedéssel szemben nem az időközi és nem a helyhatósági választásoknak nincs értelme, hanem annak a másiknak

- utalt ezzel a történész az országgyűlési választásokra.

A kiemelt kép forrása: Budai Lóránt Facebook-oldala