2024.02.24., szombat - Mátyás
Eger: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Uniós figyelmeztetés érkezett - ki kell igazítani az alacsony magyar béreket

frisshirek.hu | 2023. január 24. - 18:36
Uniós figyelmeztetés érkezett - ki kell igazítani az alacsony magyar béreket

Hiába éri el a törvényes minimálbérek nominális emelkedése 2022 januárja és 2023 januárja között minden idők legmagasabb szintjét, az EU országaiban a minimálbéres munkavállalók vásárlóereje csökken, a magyar dolgozók helyzete pedig az egyik legrosszabb.

A gazdasági visszaesés, ami a járvány óta világszerte problémát okozott, hazánkban is magas inflációt okozott, amit most még jobban megemelt a tavaly kitört orosz-ukrán háború. Bár a legtöbb országban ezt csak az inflációt nem meghaladó mértékben kompenzálták, de ott a pénzromlás messze nem volt ilyen gyors, mint hazánkban. Ez mind összeadódott, és a pénzromlás óriási mértékben emelkedett, ami miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a dolgozók az Eurofound szakvéleménye szerint – írja a Portfolio.

Az EU-ban a legmagasabb minimálbért Luxemburg fizeti (2387 euró), ezután Németország (1981 euró) és Belgium következik (1955 euró).

A európai országos sorát Románia (606 euró), Magyarország (579 euró), majd Bulgária zárja a maga 399 eurójával. 

Bukó vásárlóerő

Az Eurofound külön hangsúlyozza, hogy további lépésekre lesz szükség a vásárlóerő jelentős csökkenésének megakadályozásához néhány magas inflációval érintett közép- és kelet-európai országban, köztük Magyarországon. De Csehországban, Szlovákiában, Észtországban és Litvániában is számítanak problémákra, így a kormányok ott is kényszerülhetnek még kiigazításokra.

Vagyis a már magas 2022-es infláció után még a kormány által várt 15 százalékos idei pénzromlás is ronthatja a minimálbéresek kereseteit.

Fotó: pixabay.com