2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Február közepéig lehet jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra

frisshirek.hu, 2023. január 25. - 17:32
Február közepéig lehet jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra

Február 15-ig jelentkezhetnek a tanulók a tavaszi érettségi vizsgákra. A határidő érvényes a 2022/2023. tanév összes május-júniusi érettségi vizsgára, közép- és emelt szinten egyaránt. Kevés jelentkező esetében emelt szinten elképzelhető, két különböző vármegyében kell a tanulóknak letenniük a szóbeli, illetve az írásbeli vizsgákat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Heves Vármegyei Kormányhivatal weboldalán olvasható, hogy a tanulói jogviszonnyal rendelkező diákok csak a saját iskolájukban jelentkezhetnek közép- és emelt szintű érettségi vizsgára február 15-ig, erről tájékoztatást az intézményük ad a számukra. A határidő érvényes az összes május-júniusi érettségi vizsgára, közép- és emelt szinten is. Azokra a vizsgákra, amelyekre a Heves Vármegyei Kormányhivatalnál is lehet jelentkezni, a szükséges jelentkezési lap itt érhető el.

A jelentkezési lap és a hozzá tartozó mellékletek benyújtására számos módon van lehetősége a tanulóknak:

  • személyesen (akár meghatalmazott útján is)
  • postai úton tértivevényes küldeményben
  • e-papír szolgáltatás igénybevételével
  • vagy az itt elérhető Érettségi Elektronikus Jelentkezési Lap (E-JEL) programon keresztül.

A kormányhivatal fogadja azon vizsgázók jelentkezését,

  • akik tanulói jogviszonnyal nem rendelkeznek, és középiskolai tanulmányaikat igazoltan befejezték
  • akiknek már van érettségi bizonyítványa, és olyan középiskolával állnak szakképző évfolyamon tanulói jogviszonyban, mely nem szervez érettségi vizsgát
  • akik külföldi, vagy külföldi rendszerű középiskola utolsó évfolyamának tanulói és Magyarországon nem állnak középiskolával tanulói jogviszonyban.

Azon tanulók, akik érettségit szervező középiskolával bármely évfolyamon tanulói jogviszonyban állnak, saját középiskolájukban jelentkezhetnek érettségi vizsgára. Ebben az esetben az ehhez szükséges jelentkezési lapot a középiskola biztosítja a számukra. A vizsgadíj középszintű érettségi vizsga esetén 35 ezer, míg emelt szintű vizsga esetén 58 ezer forint vizsgatárgyanként. 

A tanulói jogviszonyban nem állók jelentkezéséhez szükséges dokumentumok:

  •   középiskolai bizonyítvány,
  •   érettségi bizonyítvány / törzslapkivonat,
  •   személyazonosításra alkalmas igazolvány.

A kormányhivatal tájékoztatja az érettségi vizsgára jelentkezőket, hogy az emelt szintű szóbeli, illetve a gyakorlati érettségi vizsga helyszínét a vizsgára jelentkezők száma befolyásolhatja. 

Amennyiben egy tárgyból alacsony számú jelentkezés érkezik, akkor a szóbeli, illetve a gyakorlati vizsgákat más vármegyékben bonyolíthatják le.

Fotó: Illusztráció, pixabay.com