2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Lantos Csaba miniszter még mindig milliókért tanácsadó a 4iG-nél

frisshirek.hu, 2023. január 29. - 08:20
Lantos Csaba miniszter még mindig milliókért tanácsadó a 4iG-nél

Vagyonnyilatkozata szerint Lantos Csaba energiaügyi miniszter még mindig havi 1 és 5 millió forint közötti összeget kap tanácsadó testületi tagságáért a Vodafone-t megvásárló 4iG részvénytársaságban.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Lantos Csaba vagyonnyilatkozata csak most csütörtökön került fel a kormány honlapjára, ám a dokumentum szerint

az energiaügyekért felelős miniszter még mindig havi 1 és 5 millió forint közötti összeget kap tanácsadó testületi tagságáért a Vodafone-t megvásárló 4iG részvénytársaságban

– számolt be róla az RTL Híradója.

Amint azt lapunk, a frisshirek.hu korábban már megírta, a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Vodafone felvásárlását.

A 24.hu szemléjében azt írta, hogy Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a miniszter tanácsadói pozíciójáról azt mondta,

ha ez igaz, „és nem csak tévedés, akkor ez súlyos összeférhetetlenség, amire azonnal választ kell adni a miniszternek”.

Az RTL Híradónak

a minisztérium azt válaszolta, hogy a miniszter minden törvényi előírásnak eleget tesz.

Hogy ehhez képest mit jelent a tanácsadói megbízás, már nem derült ki.

A Transparency szerint éppen az ilyen összeférhetetlenségek kiszűrésére jó a magyar vagyonnyilatkozati rendszer, de arra, amire létrehozták, vagyis a korrupció megakadályozására, a legkevésbé sem.

Nem nyilvánosak ugyanis a családtagok vagyonnyilatkozatai, és az ellenőrzés sincs megoldva. Senki sem vizsgálja, hogy a vagyonnyilatkozatok tartalma összhangban van-e az adóbevallás tartalmával, vagyis hogy aki nyilatkozatot tesz a vagyonosodásáról, az megfelel-e annak az adózott jövedelemnek, amelyről a NAV felé tesz nyilatkozatot.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt már korábban, fogalmunk sem lehet arról, hogy igazat állít-e a képviselő a vagyonnyilatkozatában.

Az RTL Híradó megkereste a kormányt és a Fideszt is, hogy megtudja, tervezik-e szigorítani a szabályozást.

A Fidesz-frakció sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a magyar vagyonnyilatkozati szabályok a legszigorúbbak között vannak, ezért nincs szükség módosításra.

Mint megírtuk, az országgyűlési képviselők tavaly júliusban, a Fidesz javaslatára döntöttek az új típusú vagyonnyilatkozatról, és egy olyan formátumot fogadtak el, amit ugyan az Európai Parlamentben is használnak, de még a korábbi magyarnál is kevésbé komolyan vehető: sokkal kevesebb és sokkal kevésbé pontos adatot kell feltüntetni bennük.

Archív fotó: Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszédet mond a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idei évnyitó estjén Budapesten, a Magyar Zene Házában 2023. január 26-án. MTI/Balogh Zoltán