2024.04.16., kedd - Csongor
Eger: 9o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar haderő harckészségének a legjobbnak kell lennie

frisshirek.hu | 2023. január 29. - 12:05
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar haderő harckészségének a legjobbnak kell lennie

– Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen – jelentette ki a honvédelmi miniszter a kormány Facebook-oldalára vasárnap feltöltött videóban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy „a veszélyek korszakában élünk”. A tárcavezető azt mondta, hogy a haderőfejlesztés során folyamatosan új, nagyon modern digitális eszközök érkeznek a hadsereghez, és a jövőre nézve is rendelkeznek olyan tízéves tervvel, amelynek részeként a legfejlettebb, csúcstechnológiás eszközöket hozhatják majd be Magyarországra.

A magyar haderő harckészségének fokozásához elkerülhetetlen, hogy fiatalabb tisztek és altisztek kerüljenek vezetői, irányítói, parancsnoki pozíciókba

– hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, tucatjával küldik el a magyar honvédségtől a magas rangú katonákat. Egy nemrég elfogadott rendelet alapján ugyanis elküldhetik a hadseregtől azt, aki elmúlt 45 éves és legalább 25 évet töltött tényleges szolgálati viszonyban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábban mindezt a kezdetektől azzal magyarázta, hogy a hadipari fejlesztések a fiatalok technikai tudását és képességeit igénylik. Vadai Ágnes, a tárca korábbi államtitkára szerint viszont jelenleg NATO-mentesítés és politikai tisztogatás zajlik a hadseregnél.

A honvédelmi miniszter ma arról beszélt, hogy a haderőfejlesztés során folyamatosan új, nagyon modern digitális eszközök érkeznek a haderőhöz, ezek üzemeltetéséhez modern szakképesítéssel, nemzetközi tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő tisztekre, altisztekre van szükség.

Ugyanilyen emberek kellenek a modern konfliktusokban megtanulható harceljárások alkalmazásához. A miniszter megjegyezte, fizikai erőnlét is szükséges, hogy a parancsnokok lépést tarthassanak a csapattal. Az eszközök folyamatosan érkeznek

– emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Emlékeztetett arra, hogy

A tárcavezető azt mondta, hogy a fentiek mellett

a jövőre nézve is rendelkeznek olyan tízéves tervvel, amelynek részeként a legfejlettebb, csúcstechnológiás eszközöket hozhatják majd be Magyarországra.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az ukrajnai háborúval kapcsolatban hangsúlyozta: végig kell gondolni, hogy mit lehet és kell tenni a magyar emberek biztonságáért.

Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen

– jelentette ki.

Arra is gondolni kell, hogy Magyarországnak adott esetben az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) védelmi szövetségre támaszkodva, de saját haderejével kell megvédenie a határait, vagy legalábbis elegendő elrettentő erőt kell mutatnia ahhoz, hogy semmilyen irányból semmilyen biztonsági fenyegetés ne érhesse.

Ezért nem várhatunk, nem késlekedhetünk. A magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotába kell hoznunk a lehető legrövidebb időn belül

– jelentette ki a miniszter.

Fotó: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Kristóf oldala