2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Játékos foglalkozásokon tanultak a nógrádi ovisok a madarakról

frisshirek.hu, 2023. január 31. - 18:52
Játékos foglalkozásokon tanultak a nógrádi ovisok a madarakról

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Nógrádi Tájegységénél a „Téli madáretetés” és a „Hétalvó állatok” című programok több éves múltra tekintenek vissza, amelyet – az enyhe tél ellenére – decemberben és januárban ismét megtartottak a szakemberek. Salgótarjánból és környékéről hat óvoda vett részt a közelmúltban a foglalkozásokon.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A „Téli madáretetés” és a „Hétalvó állatok” elnevezésú foglalkozásokon Salgótarján és környéke óvodáiból hat intézmény vett részt összesen 286 kisgyermekkel – számolt be róla a BNPI.

Mint írták, a programok során a gyerekek faggyú és napraforgómag felhasználásával téli madáreleséget kevertek, amelyet fenyőtobozba töltöttek, majd kihelyezték az óvodáik udvarára. Egy közösen elkészített térkép segítségével ismereteket szerezhettek az ovisok az elvonuló, illetve a téli időszakban az etetőket látogató leggyakoribb fajokról is.

Szó esett a sok-sok játék során az állatok különböző túlélési stratégiájáról is. Emellett a fiatalok játékos formában megismerkedtek a téli madáretetés szabályaival, illetve azzal, hogy miért sodorják veszélybe a vízimadarakat, ha azokat etetik – különösen nyáron–, hiszen ezen példányoknak az életmódja eltér az etetőket látogató szárnyasokétól. 

Fotó: BNPI