2024.04.16., kedd - Csongor
Az ország 19 megyéjében

Sztrájk és autós demonstráció – így nézett ki a szolidaritás napja Miskolcon

Tajthy Ákos | 2023. január 31. - 18:48
Sztrájk és autós demonstráció – így nézett ki a szolidaritás napja Miskolcon

Egy éve zajlanak a tanárok megmozdulásai országszerte. Legutóbb múlt hétfőn kezdődött egyhetes pedagógussztrájk, ez ért véget január 31-én a szolidaritás napjával. A program Miskolcon autós demonstrációval zárult.

Sztrájkoló pedagógusok, otthon maradó komplett osztályok és autós demonstráció – így nézett ki címszavakban a szolidaritás napja, vagyis az egyhetes januári pedagógussztrájk utolsó napja Miskolcon. A frisshirek.hu információi szerint január 31-én a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a pedagógusok 80 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez, a Földesben a tanárok fele.

A Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában pedig egy egész osztály nem ment be az intézménybe kedden, a negyedikes diákokra azok a szülők vigyáztak, akik meg tudták oldani, hogy otthon maradjanak – erről már a Miskolc Televízió Híradója, a Miskolc Ma kedd esti híradója számolt be. A televíziónak nyilatkozó szülők szerint a szülők azért támogatják a tanárok munkabeszüntetését, mert tapasztalatuk szerint lassan nem lesz tanár, aki gyermekeiket eljuttatja majd az érettségiig és szeretnék, ha ez a helyzet változna.

Amint az ismert, a tüntetések, a sztrájkok, a polgári engedetlenségi akciók éppen egy évvel ezelőtt, január 31-én kezdődtek. Az egyhetes januári sztrájk múlt hétfőn indult, és minden városban másképpen végződött: Miskolcon autós blokáddal ért véget.

A demonstrációt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Akciószövetség szervezte meg a forgalomlassító demonstrációt a Búza tér és a Miskolc Plaza közelében, vagyis a város talán legforgalmasabb csomópontjában, ott ahol a 3-as és a 26-os főutak találkoznak. Az autók egy sávot foglaltak el, amikre zászlókat, molinókat erősítettek.

Nem bénítás, figyelemfelhívás

A szervezők azt mondták, céljuk nem a forgalom megbénítása volt, hanem az, hogy felhívják a figyelmet a szolidaritás napjára, amivel nemcsak a pedagógusok, hanem a más területeken dolgozók szintén nehéz helyzetére is rávilágítanának – mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja.

Szűcs Tamás azt mondta, a rendszerváltás óta nem tudták megnyugtatóan rendezni a pedagógusok helyzetét, így "hatalmas, felhalmozott adóssága van minden kormánynak" velük szemben. De nemcsak a tanároknál van baj, "romokban van" a kulturális élet, és az állami szférában is "nyomottak a fizetések".

A diákoknak is vannak követeléseik, Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom helyi koordinátora és szóvivője szerint "nagyon sok minden nem működik megfelelően" ma Magyarországon.

Szomorú vagyok, hogy 16 éves diákként egy jobb rendszerért kell tüntetnem. Nem az a célunk a blokáddal, hogy valaki később érjen haza a családjához. Nem, sokkal inkább azt szeretnénk bemutatni, hogy a problémák nem egy vékony réteget érintenek. A jövőnk a tét

- vélekedett Merucza Tibor Alex, aki ezt követően felszólította diáktársait, hogy csatlakozzanak valamilyen diákszervezethez, és szervezzenek a mostanihoz hasonló eseményeket.

Folytatása következik

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) megyei elnöke kiemelte, a magyar szakszervezeti mozgalom több mint száz éves, de példa nélkül áll, hogy egy akciósorozatot egy évig fenn tudtak volna tartani, sőt ki tudták volna bővíteni, és diákok, szülők, civilek álltak volna melléjük. Molnár Zoltán azt mondta, bár úgy tűnhet, hogy sokat nem értek el, de előbb-utóbb eredményre fognak jutni.

A pénzbőség tíz évében a kormányzat a füle botját nem mozgatta meg a jogos panaszaink, követeléseink megfogalmazásának hallatán. Az akciók hatására azonban - a pénz szűke ellenére - legalább ígéretek vannak arra, hogy a pedagógusok hivatása nem fog ellehetetlenülni, nem fog kiürülni a pálya. El kell azt is érnünk, hogy modern, valóban 21. századi tudást tudjunk átadni a diákoknak, megszüntetve a túlterhelésüket, a gyakran felesleges oktatási terhet, ami manapság jellemző

- hangsúlyozta.  

Az akcióhoz egyébként kiszélesedni látszik a demonstrációhoz csatlakozott a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) és a Vasas Szakszervezet is. Ők az ágazatban dolgozók szintén alacsony bérére és a társadalmi konzultáció teljes hiányára hívták fel a figyelmet.

Az esemény végén bejelentették, tiltakozásuk pénteken délután fél kettőkor a Szinva teraszon egy rendhagyó társadalomismeret órával folytatódik.

A nap folyamán egyébként szolidaritásáról biztosította a pedagógusokat a Miskolcot irányító Velünk a Város frakció két képviselője, Szarka Dénes frakcióvezető-helyettes és Bazin Levente önkormányzati képviselő is. Bár Velünk a Város frakciónak a Demokratikus Koalíció is része, a párt helyi képviselői külön akciót is tartottak: ők a Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtt álltak ki a pedagógusok mellett egy-egy szál rózsával a kezükben.

 Fotó: minap.hu