2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Elbukott az uniós pénzből épült kerékpáros kalandpark Hatvanban, most egy másikat építhetnek a helyére

frisshirek.hu | 2023. február 03. - 17:19
Elbukott az uniós pénzből épült kerékpáros kalandpark Hatvanban, most egy másikat építhetnek a helyére

A Hatvanban épített kerékpáros kalandpark az uniós pénzek helytelen elköltésének iskolapéldája Magyarországon. A városvezetés tavaly ősszel döntött úgy, hogy értelmetlen tovább működtetni a parkot. A beruházás 140 millió forintos uniós támogatásból valósult meg, amit 2015-ben adtak át, 2022 őszén pedig végleg bezárták a létesítmény kapuit. A városban még el sem takarították a maradványokat, de már tervezik az új szabadidőparkot a területen. 

Az atlatszo.hu arról írt, hogy a kerékpáros kalandparkot a fennállása alatt 55 ember használta, vagyis egy-egy kerékpáros 2,5 millió forintba került az uniós adófizetőknek. A pályabezárást nem verték nagydobra, mint a 2015-ös megnyitót. 

A hatvanonline.hu 2015. június 28-án azt írta, hogy bohócokkal, mazsorettekkel és triálosokkal ünnepelték a kalandpark megnyitóját. Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy az ilyen fejlesztések a sportra ösztönzik az embereket… 

A kerékpáros kalandpark nem messze Hatvan belvárosától található és nettó 140 millió forintból épült meg felette egy sétánnyal. A pálya egy komplex uniós projekt része volt, ami összesen nettó 884 millió forintba került, így a bruttó költségek az 1 milliárdot is meghaladták

olvasható az atlatszo.hu oldalán.

Mint kiderült, a pálya egyes részei még a tapasztaltabb kerékpárosokra is veszélyt jelentettek, talán emiatt is kerülhették el a biciklisek. Az átadó évében például súlyosan megsérült egy kerékpáros. A létesítményt hivatalosan csak saját felelősségre, előzetes regisztráció után lehetett használni, a 18 év alattiaknak pedig szülői beleegyezésre volt szükségük.

Az önkormányzat honlapján található jegyzőkönyvben olvasható, hogy 2022. október 27-én döntöttek úgy, hogy elbontják a pályát, és a területet szabadidős célra fogják hasznosítani.

Érdemes tudni, hogy a Horváth Richárd által bontásra ítélt attrakció még az előző polgármester idején épült, ám a 2014-ben hatalomra került Horváth a fejébe vette, hogy miután elbontja a régi objektumot, rögtön építene egy újat, amire negyedannyi pénz is elég lenne, mint az elődjére. Ezt viszont – EU-s források híján – már a hazai adófizetőknek kellene finanszírozni.

Négy év alatt egy kerékpáros

A közérdekű adatigénylés lehetőségét kihasználva az atlatszo.hu kikérte az önkormányzattól, hogy a pálya hány látogatót fogadott a fennállása alatt és kiderült, hogy összesen a 55-en látogattak el a helyszínre. 2018-2022 között pedig mindösszesen egyetlen ember használta. Ez a vakmerő bringás 2019. júniusa és 2020. júniusa között tévedt a parkba.

Az RTL stábja négy éve arról számolt be, hogy 2018-ban senki sem ment a parkba:

Uniós beruházás - élt hét évet

Az átlátszó.hu videójában a mai szomorú valóságot láthatják.

Fotó: RTL riportból vágókép