2024.04.16., kedd - Csongor
Az ország 19 megyéjében

Huszonötszörösére emelkedett a napelemes pályázat önrésze

frisshirek.hu | 2023. február 04. - 09:10
Huszonötszörösére emelkedett a napelemes pályázat önrésze

Addig húzta a kormány az elnyert lakossági napelemes pályázatokat, hogy az egyik nyertesnek a huszonötszörösére, 38 ezer forintról 900 ezer forintra emelkedett az önrésze. Ezzel nincs egyedül... Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szakszövetség elnöke szerint a 30-40 százalékos emelkedés indokolt lehet az ágazatban, de ekkora nem. Mint mondta, minden esetben érdemes új ajánlatot kérni a már megnyert támogatásokra, mert sokszor kedvezőbb lehet az eredmény.

Közel huszonötszörösére emelkedett az egyik nyertes önrésze az uniós pénzből indított lakossági napelemes pályázaton

– számolt be róla az RTL Híradó.

A hvg.hu szemléje szerint a zalaszentgróti férfi több mint egy éve, családi háza felújításának kezdetekor döntött úgy, hogy részt vesz a pályázaton. 165 ezer forint pályázatindítási díjat kellett kifizetnie, valamint 30 ezer forintot az energetikai vizsgálatra. 1,9 millió forintot nyert, a támogatási szerződésében pedig 38 ezer forint önrész szerepelt.

A pénz mostanáig nem érkezett meg, a héten azonban kapott egy e-mailt, amely szerint, ha befizeti az önrészt, meg is kezdődhet a napelemek telepítése. Csakhogy

a befizetendő összeg mostanra több mint 960 ezer forintra emelkedett.

A férfi azt mondta a csatornának: készültek arra, hogy a forint gyengülése és az alapanyagok drágulása miatt többet kell majd fizetniük az eredeti összegnél, de ekkora emelkedésre nem voltak felkészülve, nem is tudják előteremteni.

Lapunk, a frisshirek.hu már tavaly szeptemberben megírta, hogy hiába a kedvező elbírálás, az állam egyelőre nem fizet a napelempályázaton nyertes lakossági igénylőknek. Ahogy telik az idő, úgy emelkednek a költségek, és ezt a többletet nem fedezi a támogatás, a pályázóknak kell állniuk a cechet.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szakszövetség elnöke az RTL-nek elmondta, hogy 30-40 százalékos emelkedés indokolt lehet, de ekkora nem. Hozzátette: a honlapjukon keresztül

minden esetben érdemes új ajánlatot kérni a már megnyert támogatásokra, mert sokszor kedvezőbb lehet az eredmény.

Az RTL Híradó beszámolójában felidézte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi kormányinfón elnézést kért a csúszás miatt, és a kifizetések felgyorsítását ígérte.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a miniszter tavaly, az október 13-i kormányinfón jelentette be, hogy behúzzák a kéziféket a korábban még nagyon támogatott lakossági napelem pályázaton.

Lényegében azt mondta, hogy aki mostantól napelemet szerel a háza tetejére, annak nem lesz betáplálási kötelezettsége: tehát a megtermelt, de fel nem használt áramot nem táplálhatja be a kisfeszültségű hálózatba, vagyis vagy felhasználja otthon, vagy elveszik. Ezzel az intézkedéssel az Orbán-kormány egyik pillanatról a másikra lényegében ellehetetlenítette a háztetőre szerelt napelemek piacát.

A döntést energiával foglalkozó szakemberek és a napelemekkel foglalkozó cégek sem értették, főleg annak fényében, hogy a kormány még október elején is gyorsítani és támogatni akarta a napelemek telepítését.

Aztán – amint azt a frisshirek.hu is megírta – a héten érkezett a bejelentés, hogy felülvizsgálja a kormány a napelemes szabályozást. A kormányzatnak ugyanis már idén március 31-éig, de legkésőbb jövő év végére fel kellene oldania a napelemstopot ahhoz, hogy kézhez kapja a helyreállítási alap vissza nem térítendő támogatáscsomagját, 2320 milliárd forintot. 

Illusztrációs fotó: Pixabay