2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Az ország 19 megyéjében

Ungár Péter keményen nekiment Szijjártó Péternek

frisshirek.hu, 2023. február 05. - 17:54
Ungár Péter keményen nekiment Szijjártó Péternek

Aki az elektromos akkumulátor-gyártás ellen küzd, az küzd a környezetvédelem és a magyar nemzetgazdasági érdekek ellen – erről beszélt Szijjártó Péter egy interjúban, amelynek néhány perces részletét megosztotta a Facebook oldalán is. Ungár Péter most egy hosszas Facebook-bejegyzésben reagált Szijjártó Péter kijelentéseire. A politikus szerint ha valakinek van személyes tapasztalata abban, hogy néz ki a küzdelem a környezetvédelem ellen, az Szijjártó Péter. Az LMP kikéri az akkumulátorgyárak adókedvezményeinek adatait.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Frisshirek.hu is megírta, hogy Szijjártó Péter szerint az akkugyártást rejtélyes dologként próbálják beállítani, hogy milyen károkat okoznak. Újabb példát hozott fel, ugyanakkor Magyarországon hatalmas elektromos akkumulátor-gyárak működnek most is, és

„NEM OKOZNAK OLYAN DRÁMAI HATÁSOKAT ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI PROBLÉMÁKAT, MINT AMIKET ÁLLÍTANAK”.

"Ha távolabbról nézzük, akkor viszont örömteli, hogy Szijjártó ilyeneket mond, hiszen ez annak a jele, hogy zavarban vannak, kapkodnak, azaz annak a jele, hogy jól állunk abban a harcban, amit ennek az őrült tervnek a megakadályozásáért folytatunk. Tehát egyrészt örüljünk a homlokukon gyülekező izzadságcseppeknek, de azért a hazugságokat ne hagyjuk szó nélkül.
Magyarország a saját méretéhez képest így is elegendő akkumulátorgyárral rendelkezik.

A külföldi igényeket pedig a magyar vízkincs kárára kiszolgálni nagyjából annyira zöld, amennyire nemzeti" 

- írja Ungár bejegyzésében. 

Ungár Péter a kétségbeesés zavarának tudja be Szijjártó azon kijelentését, hogy a német autógyárak a német gazdasági érdek ellenére települtek Magyarországra. Szerinte ugyanis ezek

az autógyárak azért jöttek Magyarországra, mert itt kevesebbet kell fizetni a dolgozóknak, és nem kell betartani a munkavállalói és környezetvédelmi jogokat.

Nyomatékosította, hogy

a nyereségükből hat százalék adót kell befizetni a közösbe, így a keletkező hatalmas profitot haza tudják vinni Németországba.

Példaként említette az Audit, ami szerinte már több mint 4000 milliárd forintot "lapátolt" ki így.

"Szijjártó Péter olyan beruházásokat véd, amely helyrehozhatatlan károkat okoz. Hiába hazudik, pontosan látjuk: nem az olyanok szolgálják a külföldi érdekeket, akik védik a természetet, hanem azok, aki hazánk természeti kincseit odadobnák a külföldieknek"

- zárta sorait Ungár.

Az LMP közérdekű adatigényléssel fordul a kormányhoz, hogy megtudja, milyen megállapodást kötött a kabinet a CATL kínai akkumulátorgyártó céggel

Ezt Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnapi budapesti - online is közvetített - sajtótájékoztatóján jelentette be.

Úgy fogalmazott: ez közadat,

"tudnunk kell, milyen adókedvezményeket, illetve egyéb juttatásokat nyújt a kormány annak érdekében, hogy ez a rendkívül környezetszennyező cég itt folytassa a tevékenységét".

Az elmúlt napokban a kormány olyan módon kommunikál az akkumulátorgyártásról - tette hozzá -, mintha attól Magyarország léte függne, azonban "a valóság ezzel szemben az", hogy azok működése jelentős környezeti károkat okozhat, illetve kockáztatja az ország víz- és energiaellátását.

"Azt gondoljuk, hogy ez nem megengedhető" - mondta Csárdi Antal.

Hozzátette: a kormány "kritika nélkül" szolgálja ki a multinacionális cégeket és nyújt nekik milliárdos, "sokszor százmilliárdos" nagyságrendű támogatásokat.

Csárdi Antal szerint látni kell azt, milyen anyagi vonzata van az adófizetőknél ezen gyárak Magyarországra költözésének.

"Ahogy Banglades sem lett ruhagyártó nagyhatalom, úgy Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom" - jelentette ki, egyúttal azt is jelezte: érdeklődve várják annak eredményét, hogy ezen cégek magyarországi megjelenése mennyibe kerül a magyar adófizetőknek - foglalta össze az MTI.