2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Átírták az előválasztási menetrendet a demokraták a 2024-es amerikai elnökválasztásra készülve

frisshirek.hu | 2023. február 06. - 09:15
Átírták az előválasztási menetrendet a demokraták a 2024-es amerikai elnökválasztásra készülve

Teljesen átalakította az elnökválasztási előválasztások sorrendjét az amerikai Demokrata Párt hétvégén tartott kongresszusán, a 2024-es elnökválasztás közeledtével.

Joe Biden elnök pártjának vezető testülete, a Demokrata Országos Bizottság az elnök tavaly decemberi javaslatára az első előválasztási helyszínként Dél-Karolinát jelölte meg, szemben a hagyományos Iowa állammal. Az elnökjelölt személyéről döntő választások sora jövő év február 3-án indul majd Dél-Karolinában, majd New Hampshire és Nevada következik. Február 13-án Georgia állam, majd két héttel később Michigan. Az úgynevezett "szuper kedd" (Super Tuesday) március elején lesz, ez az a nap, amikor a szövetségi tagállamok nagy része megtartja az elnökjelölő voksolásokat.

A Demokrata Párt vezető politikusai Joe Biden elnök javaslatát arra hivatkozva támogatták, hogy az új előválasztási sorrend jobban tükrözi az Egyesült Államok társadalmi összetételét - írja az MTI.

Biden elnök decemberben pártja vezető testületéhez címzett levelében azt hozta fel érvként az előválasztások átírása mellett, hogy a színesbőrű szavazóknak már a jelöltválasztás korai szakaszában biztosítani kell, hogy hallathassák hangjukat. A sorrend elején több olyan állam szerepel, amelyekben nagyobb arányban élnek nem fehér szavazópolgárok.  

Az elemzések azt is megjegyzik, hogy a sor elejére került államok egy kivételével úgynevezett csatatér-államok, amelyekben eldőlhet az elnöki székért folyó verseny, ezért indokolt, hogy ezekben induljon meg leghamarabb az előválasztási kampány. A másik magyarázat az, hogy az első előválasztásokon jól szereplő elnökjelölt-aspiránsnak szívesebben adnak anyagi támogatást további kampányához a demokraták politikai donorai.

A Demokrata Párt előválasztási naptárának átírásáról szóló döntés ugyanakkor csak formalitás, amennyiben Joe Biden elnök a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is bejelenti indulási szándékát. Ebben az esetben ugyanis előválasztás nélkül őt illeti a jog, hogy képviselje pártját az elnökválasztáson.

A Republikánus Párt a jelenlegi tervek szerint marad a hagyományoknál, vagyis Iowa államban kezdi az előválasztást, követve New Hampshire-rel. Ronna McDaniel, a Republikánus Országos Bizottság közelmúltban újraválasztott elnöke bírálta a demokratákat, akik szerinte mellőzik az Iowa államban élő amerikaiak millióit. A republikánus párti politikusok közül Donald Trump már tavaly novemberben hivatalosan bejelentette indulási szándékát.

Fotó: Facebook