2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Átírták az előválasztási menetrendet a demokraták a 2024-es amerikai elnökválasztásra készülve

frisshirek.hu, 2023. február 06. - 09:15
Átírták az előválasztási menetrendet a demokraták a 2024-es amerikai elnökválasztásra készülve

Teljesen átalakította az elnökválasztási előválasztások sorrendjét az amerikai Demokrata Párt hétvégén tartott kongresszusán, a 2024-es elnökválasztás közeledtével.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Joe Biden elnök pártjának vezető testülete, a Demokrata Országos Bizottság az elnök tavaly decemberi javaslatára az első előválasztási helyszínként Dél-Karolinát jelölte meg, szemben a hagyományos Iowa állammal. Az elnökjelölt személyéről döntő választások sora jövő év február 3-án indul majd Dél-Karolinában, majd New Hampshire és Nevada következik. Február 13-án Georgia állam, majd két héttel később Michigan. Az úgynevezett "szuper kedd" (Super Tuesday) március elején lesz, ez az a nap, amikor a szövetségi tagállamok nagy része megtartja az elnökjelölő voksolásokat.

A Demokrata Párt vezető politikusai Joe Biden elnök javaslatát arra hivatkozva támogatták, hogy az új előválasztási sorrend jobban tükrözi az Egyesült Államok társadalmi összetételét - írja az MTI.

Biden elnök decemberben pártja vezető testületéhez címzett levelében azt hozta fel érvként az előválasztások átírása mellett, hogy a színesbőrű szavazóknak már a jelöltválasztás korai szakaszában biztosítani kell, hogy hallathassák hangjukat. A sorrend elején több olyan állam szerepel, amelyekben nagyobb arányban élnek nem fehér szavazópolgárok.  

Az elemzések azt is megjegyzik, hogy a sor elejére került államok egy kivételével úgynevezett csatatér-államok, amelyekben eldőlhet az elnöki székért folyó verseny, ezért indokolt, hogy ezekben induljon meg leghamarabb az előválasztási kampány. A másik magyarázat az, hogy az első előválasztásokon jól szereplő elnökjelölt-aspiránsnak szívesebben adnak anyagi támogatást további kampányához a demokraták politikai donorai.

A Demokrata Párt előválasztási naptárának átírásáról szóló döntés ugyanakkor csak formalitás, amennyiben Joe Biden elnök a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is bejelenti indulási szándékát. Ebben az esetben ugyanis előválasztás nélkül őt illeti a jog, hogy képviselje pártját az elnökválasztáson.

A Republikánus Párt a jelenlegi tervek szerint marad a hagyományoknál, vagyis Iowa államban kezdi az előválasztást, követve New Hampshire-rel. Ronna McDaniel, a Republikánus Országos Bizottság közelmúltban újraválasztott elnöke bírálta a demokratákat, akik szerinte mellőzik az Iowa államban élő amerikaiak millióit. A republikánus párti politikusok közül Donald Trump már tavaly novemberben hivatalosan bejelentette indulási szándékát.

Fotó: Facebook