2024.02.24., szombat - Mátyás
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Halálos erejű földrengés rázta meg hajnalban Törökország és Szíria határát

frisshirek.hu | 2023. február 06. - 07:36
Halálos erejű földrengés rázta meg hajnalban Törökország és Szíria határát

Több erős földrengés volt Törökország déli és Szíria északi részén, száznál is több halott van - írta meg a BBC-re hivatkozva az szmo.hu.

A Richter-skála szerinti rangsoron 7-től számít kimondottan erősnek egy földrengés és az egyik mostani mozgás 7,8-as volt.

Törökországban és Szíriában is sok a halott a romok alatt.

Éppen ugyanis a két ország határán mozdult meg a föld. Törökország déli részén, Szíria északi határa közelében, helyi idő szerint ma hajnalban 04:17-kor, a föld 17,9 km-es mélységében. Érezték még Libanonban és Izraelben is.

Nemcsak egy, hanem több földrengés is volt,

az első nagyot, egy nem sokkal kisebb követte 11 perccel később, egy 6,7-es erősségű. A török oldalon legalább 138 ember az életét vesztette. Terjednek a felvételek a közösségi médiában, amelyen a romok alatt rekedt emberek kérnek segítséget.

Több mint 100-an meghaltak és több százan megsebesültek Szíriában

- állítja a BBC helyi forrásokra hivatkozva. A rengést főképp az ország nyugati partján érezték. A szír-török határ menti ellenzéki régiókat is mélyen érintette a földmozgás, ahol korlátozott az egészségügyi ellátás, és sokan élnek rossz körülmények között.

A helyi sajtó kéri a lakosságot, hogy segítsenek az áldozatok mentésében, kórházba szállításában, mert még sokan lehetnek a romok alatt.

A kiemelt kép forrása: MTI / AP / Depo Photos