2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Külügy: tizenegy magyar tartózkodik a katasztrófaövezetben

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 16:30
Külügy: tizenegy magyar tartózkodik a katasztrófaövezetben

Már tizenegy magyarról tud a külügyminisztérium, akik a török-szír földrengés sújtotta térségben tartózkodnak.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mindegyikük jól van

– mindez Menczer Tamás külügyi államtitkár keddi Facebook-bejegyzéséből derült ki, amit a hang.hu vett észre.


Amennyiben tudomásuk van olyan magyar állampolgárról, aki a földrengés által sújtott térségben tartózkodik, kérem, hogy jelezzék a konzuli szolgálatnak vagy az ankarai nagykövetségünknek!

– fűzte hozzá a poszthoz Menczer Tamás.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, tegnap ugyanezt kérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor bejelentette, hogy átmenetileg kiürítették az ankarai magyar nagykövetséget. A tárcavezető akkor még egyetlen olyan magyar állampolgárról beszélt, aki a katasztrófa sújtotta térségben tartózkodik.

Mint megírtuk, tegnap hajnalban több – 7,8 -es erősségű földrengés történt – Törökország központi részén, illetve Szíria északnyugati területein. A déli órákban aztán újabb hatalmas, legalább 7,6-os erősségű rengés rázta meg Törökországot.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ma arról beszélt, hogy a szerencsétlenség törökországi halálos áldozatainak száma 3549-re, a sebesültjeinek száma pedig 22 168-ra emelkedett. Az államfő három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett.

Több magyar mentőcsapat is elindult a bajba jutottakon segíteni.

Fotó: Összedőlt lakóház romjai előtt gyalogolnak emberek a dél-törökországi Hatay tartományban lévő Iskenderunban 2023. február 7-én. Előző nap hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Törökországban 4758 összedőlt épületből közel 8000 túlélőt mentettek ki. MTI/EPA/Erdem Sahin