2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Az ország 19 megyéjében

FRISSÍTVE! X-AKTA MARAD? Egyáltalán nem ritka vagy furcsa a rejtélyesnek vélt hangrobbanás

frisshirek.hu, 2023. február 08. - 13:09
FRISSÍTVE! X-AKTA MARAD? Egyáltalán nem ritka vagy furcsa a rejtélyesnek vélt hangrobbanás

Nem kiugró jelenség a kedd délelőtti Heves vármegyei hangrobbanás, amelyről több bejelentés is érkezett a az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumához. A Földrengés Mérnöki Iroda szerint havonta több mint száz ehhez hasonló jelenséget észlelnek, ezek egyharmada földrengést jelez, kétharmada viszont mesterséges eredetű - írja a telex.hu. A Földrengés Mérnöki Iroda számára is elgondolkodtató, hogy az obszervatóriumhoz több bejelentés is érkezett, a katasztrófavédelemhez pedig egy sem. Kiképzési repülést hajtottak végre a Magyar Honvédség vadászgépei szerdán délelőtt Heves megye térségében – ezt a Honvédelmi Minisztérium közölte a Magyar Hang megkeresésére. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A honvédelmi tárca a lap megkeresére azt írta, hogy a kiképzési repülés alatt a gépek – betartva minden jogszabályt – a lakott településeket előírásszerűen kerülték, nem repültek be föléjük. –

Az eddigi repülési tapasztalatok alapján elmondható, hogy még a hangsebesség feletti kiképzési repülések sem okoztak soha „földrengésszerű” érzetet, amelyet bármilyen szenzoron ki tudtak mutatni

– közölték.

A Heves városi társalgó Facebook-oldalon sokan számoltak be kedd délelőtt arról, hogy 9 óra 50 perckor akkora durranást hallottak, hogy az ajtók és az ablakok is beleremegtek. Több hozzászóló szerint egy vadászrepülő átlépte a hangsebességet, azt lehetett hallani a vármegye több településén. Egy hónappal ezelőtt Zalában történt egy rejtélyes nagy robbanás, amit szintén sokan hallottak - írta meg a Frisshirek.hu.

A szervezet arra is kitért, hogy a jelenség a Piszkéstetőn üzemelő infrahang-állomásukon is megjelent, amiből arra következtetnek, hogy egy erős hanghatásnak köszönhetőek a bejelentett észlelések.

JANUÁRBAN A ZALAIAK JELENTETTEK HASONLÓ ESEMÉNYT A KÖZÖSSÉGI OLDALON, AMIRŐL A FRISSHIREK.HU IS BESZÁMOLT, UGYANIS OTT IS NAGY ROBBANÁST HALLOTTAK AZ EMBEREK ÉS AZT HITTÉK, HOGY EGY METEOR CSAPÓDHATOTT BE VALAHOL A KÖZELBEN. AZ OTT ÉLŐK AKKOR NEM KAPTAK MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁST AZ ILLETÉKESEKTŐL ARRÓL, HOGY MI OKOZHATTA A TÖBB TELEPÜLÉSEN HALLHATÓ ROBBANÁST.

Az esettel kapcsolatban a lap megkereste a Földrengés Mérnöki Irodát, kérdésünkre elmondták,

egyáltalán nem egyedi jelenségről van szó.

Hozzátették, a szeizmográf állomások észleléseinek csupán egynegyedét okozzák földrengések, háromnegyedét mesterséges, emberi tevékenységek, például robbantások okozzák. Ilyenek lehetnek a robbantások a kőbányákban, vagy a katonai lőtereken is. A Dabas melletti katonai lőtéren például rendszeresen semmisítenek meg világháborús bombákat, ezeket is észlelni szokták a műszerek. Hozzátették, pontosabbat nem tudnak mondani, mert ők csupán rögzítik a jelenségeket, az okokat nem kutatják.

Egy megállapítást mégis tettek, ami számukra is elgondolkodtató, mégpedig azt, hogy az obszervatóriumhoz több bejelentés is érkezett, a katasztrófavédelemhez pedig egy sem. 

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma vizsgálatot is indított, ahogy mondták,

„A lakossági bejelentések alapján megvizsgáltuk a területen üzemelő szeizmolgóiai állomások által regisztrált hulláformákat. Összesen két szeizmométer regisztrálta az eseményt egyidejűleg, ez alapján látható, hogy a jelentett települések között van az esemény forrása, de a hullámforma alakjából egyértelműen azonosítható, hogy nem földrengés által keltett jelről van szó.

Az eseményekhez kapcsolódóan az érintett településektől megközelítőleg 45 km-re elhelyezkedő piszkéstetői infrahang állomás is regisztrálta a jelet. Ez egy mikrobarométer, az állomás által regisztrált frekvenciatartomány az emberi érzékszervek által nem hallható, így Piszkéstetőn már biztosan nem hallotta a lakosság.

Az adatok együttes vizsgálata alapján annyit tudunk biztosan mondani, hogy egy légkörben terjedő hullámról van szó, amit egy erős, rövid, éles jel jelez összesen három műszeren. Vélhetően robbanásról, hangrobbanásról van szó, és biztosan nem földrengésről”.

De további találgatásokban nem kívánnak részt venni, hiszen ők a tudományos részt vizsgálják csak. 

A lap a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is megkérdezte, tőlük is nemleges választ kaptak. A Honvédelmi Minisztérium pedig még nem válaszolt kérdésükre, amit azzal kapcsolatban tettek fel, hogy lehet, vadászgépek okozhatták a hangrobbanást.

Fotó: Magyar Honvédség weboldala