2023.03.27., hétfő - Emánuel
Az ország 19 megyéjében

Restaurálták az Egri csillagok 122 éves első kiadását

Fodor Orsolya, 2023. február 11. - 09:00
Restaurálták az Egri csillagok 122 éves első kiadását

A legrégebbi Egri csillagok kiadást újította fel a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár. A 122 éve megjelent mű a helyismereti részleg legfontosabb darabjának tekinthető. Az idő vasfogát magán viselő kötetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatának köszönhetően restaurálták.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ki ne emlékezne Bornemissza Gergely és Cecey Vicuska történetére. Gárdonyi Géza: Egri csillagok című műve mára már igazi klasszikussá vált, s a magyar irodalom szinte elképzelhetetlen nélküle – tette közzé az eger.hu

Az első kötet 1901. január 31-én jelent meg, és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárnak van egy ilyen példánya. Az idő nem múlt el nyomtalanul, ezért szükségessé vált a könyv restaurálása, amellyel most készültek el a szakemberek.

A legrégebbi Egri csillagok könyvet 1901-ben adták ki, és nagyon kevés készült belőle. Ha minden igaz, akkor abban az időben 3300 példány látott napvilágot, pont annyi, mint Eger irányítószáma. Nagy dolog, hogy egy ilyen könyv felújítva a könyvtárunk birtokában lehet

– mondta Turay Zoltán könyvtáros. 

A szakember elmondása szerint rendkívül népszerű a helyismereti gyűjtemény ezen darabja. Az ország, de a világ számos pontjáról is érkeztek már csoportok, akiknek bemutatták az Egri csillagok első kiadását. A látogatóknak elmesélik a regény keletkezéstörténetét és a kötet históriáját, amely viszonylag kalandos Turay Zoltán szerint.

A restaurálást egy Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott pályázat részeként végezték el. 

Széchenyi Orsolya könyvtáros kiemelte, hogy a helyismereti gyűjtemény legfontosabb kötetének tekinthető a legrégebbi kiadású Egri csillagok, de a többi Gárdonyi Géza művet is teljes körűen gyűjti a könyvtár. A restaurálási pályázatban lehetősége volt az intézménynek a kötészeti anyagok és az állományvédelmi berendezések beszerzésére, így a későbbiekben óvni tudják majd a tönkrement, vagy a rossz állapotban lévő köteteket.

Kiemelt kép forrása: eger.hu videójának vágóképe