2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Százezrek tüntettek Franciaország-szerte a kormány nyugdíjreformtervei ellen

frisshirek.hu | 2023. február 11. - 20:34
Százezrek tüntettek Franciaország-szerte a kormány nyugdíjreformtervei ellen

Szombaton több százezren tüntettek Franciaország-szerte a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen – írja a Reuters. A szombati tüntetéseket megelőzően valamennyi nagy szakszervezet közös nyilatkozatban szólította fel a kormányt a törvényjavaslat visszavonására. Arra figyelmeztettek, hogy március 7-től egész Franciaországot leállítják, ha követeléseiket nem teljesítik. Február 16-ra és március 7-re már tervezik az újabb sztrájkot.

„Ha nem hallják meg, mi történik az utcán, és nem képesek felfogni, mi történik az emberekkel, nos, akkor ne csodálkozzanak, hogy egyszer csak fellobbannak a tiltakozások”

– mondta Delphine Maisonneuve, egy 43 éves ápolónő a Reutersnek.

A szakszervezetek az előre meghirdetett mai tüntetésre minden korosztályból és társadalmi rétegből vártak demonstrációkat. A békés tüntetés Párizsban kisebb összecsapásokba torkollott, köszönhetően talán a most lényegesebb nagyobb létszámú tüntetésnek és elkeseredettségnek is. A Le Figaro szerint a békés párizsi demonstrációkat ugyanakkor kisebb összecsapások is beárnyékolták. Egy autót és néhány szemetest felgyújtottak, a rendőrök pedig könnygázzal oszlattak.

A Reuters szerint OECD-országok közül a franciák töltik a legtöbb évet nyugdíjban – egy olyan juttatás, amelyről a közvélemény-kutatások szerint az emberek jelentős többsége nem szívesen mond le - foglalta össze a telex.hu.

Ahogy a Frisshirek.hu is megírta, Philippe Martinez, a radikálisabb CGT szakszervezet vezetője még az előző, jan. 31-i sztrájk után úgy fogalmazott, hogy

amennyiben a kormány és a köztársasági elnök továbbra is megvető hangon szól a megmozdulásokról, a gördülő sztrájk kérdése is felmerül.

A TÖRVÉNYTERVEZETET - AMELYNEK LEGFŐBB INTÉZKEDÉSE A NYUGDÍJKORHATÁRNAK A JELENLEGI 62-RŐL 64 ÉVRE EMELÉSE, VALAMINT A TELJES ÖSSZEGŰ NYUGDÍJHOZ SZÜKSÉGES SZOLGÁLATI ÉVEK FOKOZATOS MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK FELGYORSÍTÁSA - HÉTFŐN KEZDTE EL MEGVITATNI A NEMZETGYŰLÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGA. A JAVASLAT - AMELYHEZ AZ ELLENZÉK 7 EZER MÓDOSÍTÓ INDÍTVÁNYT NYÚJTOTT BE, EBBŐL 6 EZRET A BALOLDAL - A PLENÁRIS ÜLÉS ELÉ FEBRUÁR 6-ÁN KERÜL VITÁRA.

A szakszervezetek kedd este február 7-re és 11-re hirdették meg a következő tiltakozónapokat.

A nyugdíjreformot Emmanuel Macron államfő már az első mandátumát megelőző kampányában megígérte 2017-ben, majd a második mandátuma legfőbb intézkedéseként harangozta be. Mivel azonban nem rendelkezik a törvénytervezet elfogadásához szükséges parlamenti többséggel, egy tartósnak bizonyuló tiltakozó megmozdulási hullám a kormány helyzetét is megingathatja.