2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Feljelentették korrupciógyanú miatt Bukarest főpolgármesterét

frisshirek.hu, 2023. február 16. - 11:44
Feljelentették korrupciógyanú miatt Bukarest főpolgármesterét

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt bűnvádi feljelentést tett a román legfőbb ügyészségen Nicusor Dan, Bukarest független főpolgármestere ellen a feddhetetlenségi ügynökség (ANI), amelyről az MTI számolt be.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló korrupcióellenes intézmény csütörtökön közölte: Nicusor Dan 2021 augusztusa és szeptembere között megsértette az összeférhetetlenségre és érdekellentétre vonatkozó törvényi előírásokat, amikor

egyidejűleg töltötte be a főpolgármesteri, illetve a városháza alárendeltségébe tartozó több közüzem vezérigazgatói tisztségét,

több döntése pedig hivatali visszaélésnek minősül.

Az ANI jelentése szerint Dan a bukaresti parkokat és zöldövezeteket karbantartó közszolgáltató (ALPAB) vezérigazgatójaként 3 millió lejes (232 millió forint) költségvetés-kiegészítést kért az ALPAB számára a városházától,

amit aztán főpolgármesterként ő maga hagyott jóvá.

Az ügynökség szerint a főpolgármester egy rá magánszemélyként kirótt kihágási pénzbírságot a főpolgármesteri hivatal költségvetéséből fizetett ki, a pénzbírság ellen pedig a városháza jogi osztálya írta meg a fellebbezést. A közpénzekből kifizetett bírság ügyében az ANI a számvevőszéknél is feljelentette Nicusor Dant. A főpolgármester közölte:

szerinte az ügynökség félreértelmezi a törvényt, ezért a bíróságtól kéri az ANI róla készített jelentésének megsemmisítését.

A rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) volt elnökét 2020-ban függetlenként, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) segítségével, a jobboldal közös jelöltjeként választották meg Bukarest élére.

Az ANI egy olyan időszakban tett bűnvádi feljelentést Nicusor Dan ellen, amikor politikai támogatottsága is megingott. Nicolae Ciuca miniszterelnök, a PNL elnöke egy tízpontos feladatlista teljesítésétől tette függővé, hogy pártja támogatja-e a továbbiakban a főpolgármestert. Nicusor Dant főleg a PNL koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) támadja, mivel a 2020-ban leváltott, jelenleg családügyi miniszteri tisztséget betöltő Gabriela Fireát szeretné visszahozni a román főváros élére a jövő évi önkormányzati választásokon.

A kiemelt kép forrása: Nicusor Dan Facebook-oldala