2023.12.06., szerda - Miklós
Az ország 19 megyéjében

Lantos Csaba: április 30-ig marad a kedvezményes lakossági piaci ár

frisshirek.hu | 2023. február 16. - 16:00
Lantos Csaba: április 30-ig marad a kedvezményes lakossági piaci ár

A lakosság esetében az átlagfogyasztásig egész évben nem emelkedik a gáz, az áram és a távhő rezsicsökkentett ára, miután a kormány megtette a szükséges lépéseket a hazai fogyasztók energiaellátásának biztonságáért, és azért, hogy az árak megfizethetőek, kigazdálkodhatóak legyenek - mondta az energiaügyi miniszter az MVM-csoport energetikai konferenciáján csütörtökön Budapesten, amelyről az MTI számolt be.

Lantos Csaba a magyar energiapolitika egyik legfontosabb céljának nevezte

az ország energiaszuverenitásának megteremtését.
Az ellátás biztonságának, megfizethetőségének és fenntarthatóságának biztosítása mellett a negyedik kihívás a növekvő energiaigény; Magyarország válasza a válságra a gazdasági növekedés, az iparosítás, ehhez viszont több energiára van szükség

- fejtette ki. A tavaly kialakult "rezsivédett" sávhatár erre az évre is vonatkozik - jelezte az energiaügyi miniszter. Hozzátette: az átlagfogyasztás feletti résznél

a fűtési szezon végéig, április 30-ig marad a kedvezményes lakossági piaci ár.

Az energiaügyi miniszter kiemelte: Magyarország a felhasznált energia 75 százalékát importálja, ezért törekedni kell az itthon megtermelt energia növelésére. A hazai energiamixben csökkentik a földgáz, növelik az alternatív energiaforrások arányát, valamint bővítik a tároló kapacitásokat, és megvalósítják azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek révén a növekvő villamos energia igényt ki lehet szolgálni - ismertette Lantos Csaba.

A földgáz esetében növelik a belföldi kitermelést.

A Sarkad térségében feltárt lelőhelyen már üzembe állt az első kút, és összesen 52 kutat szeretnének fúrni. Ösztönzik a megújuló energiák további térnyerését, ugyanakkor számolnak a paksi atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének hosszabbításával és Paks 2 beruházás megépítésével is - mondta.

A hazai áramfogyasztás 44 terawattóra volt 2021-ben, a várakozások szerint ez másfélszeresére, 68 terawattórára nő 2030-ra

- hívta fel a figyelmet. Januárban már meghaladta a 4 gigawattot a hazai napelemek összteljesítménye, jelenleg folyik további 5 gigawattnyi ipari napelempark és 100 ezer háztartási méretű kiserőmű előkészítése. Ezzel elérheti az összteljesítmény a 10 gigawattot - mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy jelenleg az ország fogyasztása átlagosan 6,5 gigawatt. A beruházások költségéről elmondta:

a megvalósítást a kormány elsősorban az RRF II uniós hitelkeretből tervezi.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadásában hangsúlyozta:

meg kell védeni a gazdaságot, hogy a fejlődési pálya töretlen legyen, ebben az egyik legfontosabb szerepe a beruházásoknak van, amelyek az idén elérhetik a 20 ezer milliárd forintot. Ebből a vállalati beruházások elérhetik a 13-14 ezer milliárdot.

A miniszter kifejtette: az állami beruházások súlya csökkenni fog a jövőben; az állam arra törekszik, hogy ösztönzést adjon ahhoz, hogy a vállalatok egyre több beruházást hajtsanak végre. A finanszírozáshoz új beruházás-ösztönzési stratégiára van szükség, az ipari parkok rendszerét, a területfejlesztési szempontokat és a munkaerő biztosításának lehetőségeit pedig át kell gondolni - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter.

A kiemelt kép forrása: MTI / Mónus Márton