2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Kormoránokkal hadakoznak a Tisza-tavon

frisshirek.hu, 2023. február 17. - 13:04
Kormoránokkal hadakoznak a Tisza-tavon

Február végéig gyérítik és riasztják a kormoránokat a Tisza mentén - közölte a szolnoki székhelyű Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója az MTI-vel pénteken.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Száz példány kilövésére kaptak engedélyt

a Tisza folyó Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szakaszán, Tiszaugtól Kisköréig - mondta el Donkó Péter.

Az első vadászaton, pénteken, a folyó Kisköre és Tiszaroff közötti szakaszán huszonegy példányt ejtettek el

- nyilatkozta, megjegyezve: tavaly 139 példányt lőttek ki. Szólt arról, hogy az idei tél eddig nagyon enyhe volt, csak a közelmúltban voltak nagyobb hidegek. A madarak normál esetben a Tisza-tavon tartózkodnak, de a hidegebb időjárás miatt a tó tározótere befagyott, és mivel a kormoránok nem tudnak ott halászni, a Tiszára járnak táplálkozni.

Míg korábban 40-50 madár járt a Tiszára, most jóval több, mintegy 150-250, ami elég nagy mennyiség ahhoz, hogy költséghatékonyan tudjanak fellépni ellenük

- közölte. Donkó Péter azt is hozzátette, hogy

egy-egy kormorán akár napi 1,5-3 kilogramm halat is elfogyaszt,

de ennek többszörösén ejthet akár halálos sebeket. Kitért arra is, hogy ha a madár zavarja a télen vermelő, nyugalmi állapotba kerülő halakat, azok legyengülnek, ami kihatással van a betegségekkel szembeni ellenállásukra, illetve a szaporodási képességükre is. Ezért nem csak lelövik a kormoránokat, hanem riasztják is a madarakat azokról a helyekről, ahol nagy tömegben találhatók vermelő halak - közölte.

A madarakat a Tisza-tavon már korábban elkezdték gyéríteni.

A tiszafüredi székhelyű Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján levő közlemény szerint míg decemberben és januárban mindössze 53 kárókatonát sikerült lelőni, addig csak az elmúlt héten 99-et. Mint írták: a hideg kedvez a halak védelmének, de idén valószínűleg kevesebb kormoránt tudnak elejteni mint tavaly, amikor 350 madarat lőttek ki.

A nagy kárókatonák, vagy más néven kormoránok gyérítésére azért van szükség, mert a madarak fészkelő helyük növényzetében és a halállományban nagy kárt okoznak.

Ürülékük kipusztítja a fészkelő fáikat, ezen kívül ilyenkor csapatokba verődve, akár tíz méter mélyre is lemerülve kutatnak a vermelő helyeken csoportosuló halak után.    

A kiemelt kép forrása: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének Facebook-oldala