2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Kormoránokkal hadakoznak a Tisza-tavon

frisshirek.hu | 2023. február 17. - 13:04
Kormoránokkal hadakoznak a Tisza-tavon

Február végéig gyérítik és riasztják a kormoránokat a Tisza mentén - közölte a szolnoki székhelyű Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója az MTI-vel pénteken.

Száz példány kilövésére kaptak engedélyt

a Tisza folyó Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szakaszán, Tiszaugtól Kisköréig - mondta el Donkó Péter.

Az első vadászaton, pénteken, a folyó Kisköre és Tiszaroff közötti szakaszán huszonegy példányt ejtettek el

- nyilatkozta, megjegyezve: tavaly 139 példányt lőttek ki. Szólt arról, hogy az idei tél eddig nagyon enyhe volt, csak a közelmúltban voltak nagyobb hidegek. A madarak normál esetben a Tisza-tavon tartózkodnak, de a hidegebb időjárás miatt a tó tározótere befagyott, és mivel a kormoránok nem tudnak ott halászni, a Tiszára járnak táplálkozni.

Míg korábban 40-50 madár járt a Tiszára, most jóval több, mintegy 150-250, ami elég nagy mennyiség ahhoz, hogy költséghatékonyan tudjanak fellépni ellenük

- közölte. Donkó Péter azt is hozzátette, hogy

egy-egy kormorán akár napi 1,5-3 kilogramm halat is elfogyaszt,

de ennek többszörösén ejthet akár halálos sebeket. Kitért arra is, hogy ha a madár zavarja a télen vermelő, nyugalmi állapotba kerülő halakat, azok legyengülnek, ami kihatással van a betegségekkel szembeni ellenállásukra, illetve a szaporodási képességükre is. Ezért nem csak lelövik a kormoránokat, hanem riasztják is a madarakat azokról a helyekről, ahol nagy tömegben találhatók vermelő halak - közölte.

A madarakat a Tisza-tavon már korábban elkezdték gyéríteni.

A tiszafüredi székhelyű Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján levő közlemény szerint míg decemberben és januárban mindössze 53 kárókatonát sikerült lelőni, addig csak az elmúlt héten 99-et. Mint írták: a hideg kedvez a halak védelmének, de idén valószínűleg kevesebb kormoránt tudnak elejteni mint tavaly, amikor 350 madarat lőttek ki.

A nagy kárókatonák, vagy más néven kormoránok gyérítésére azért van szükség, mert a madarak fészkelő helyük növényzetében és a halállományban nagy kárt okoznak.

Ürülékük kipusztítja a fészkelő fáikat, ezen kívül ilyenkor csapatokba verődve, akár tíz méter mélyre is lemerülve kutatnak a vermelő helyeken csoportosuló halak után.    

A kiemelt kép forrása: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének Facebook-oldala