2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Megújul a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum

frisshirek.hu, 2023. február 17. - 11:24
Megújul a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum

A Magyar Géniusz Program tízmillió forintos támogatásával két helyiségben is felújítják a villamos rendszert, a parkettát és kamerarendszert telepítenek a szekszárdi múzeumba. Helyreállítják a két kiállítóterem közötti átjárót is az 1901-es állapot szerint. Interaktív tárlaton fogják bemutatni a tolnai tájat, az Alsónyék és Bátaszék térségében feltárt Limes-kutatás új eredményeit. A Fadd melletti honfoglalás kori temető is bemutatásra kerül.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Felújítják a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum két kiállítótermét, és megújul az intézmény régészeti, állandó kiállítása is - közölte a múzeum igazgatója az MTI-vel.

Ódor János Gábor elmondta: a múzeum főépületének folyosóján és a két helyiségben felújítják a villamos rendszert, a parkettát, kamerarendszert telepítenek és újra festik a falakat. A hamarosan befejeződő felújítással együtt az eredeti, 1901-es állapot szerint visszaállítják a két kiállítóterem közötti átjárót is.

A munkát a Magyar Géniusz Program tízmillió forintos támogatásával végzik el; a vidéki múzeumok reprezentatív műtárgyaiból álló, Magyar Géniusz című vándorkiállítás hetedik, utolsó állomása augusztusban, Szekszárdon lesz.

A múzeum, amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, jelenleg energiatakarékossági okból - a fenntartó döntése szerint - zárva tart, a 15 Celsius fok hőmérsékletű épületben "kabátos tárlatvezetéseket" hirdettek meg.

Az intézményvezető elmondta azt is, hogy megújítják a két teremben elhelyezett, A tolnai táj évezredei az őskortól a honfoglalásig című állandó kiállítást, amely az 1960-as években készült, és utoljára 1989-ben rendezték át.

Az új, interaktív tárlaton bemutatják majd az utóbbi évtizedek Tolna megyei ásatásainak eredményeit, köztük a 2006-ban Alsónyék és Bátaszék térségében feltárt, a lengyeli kultúrához tartozó, neolit település leleteit, a Limes-kutatás új eredményeit és az egykor Mözs határában állt, 5. századi, germán település régészeti anyagát, amely az ott talált, torzított koponyákról vált ismertté.

A megújuló kiállítás részei lesznek többek között a Fadd mellett 1998 és 2005 között feltárt, honfoglalás kori temető, illetve a Regölyben fellelt, kora vaskori halomsír leletei is - tette hozzá.

Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum honlapja