A zsírdús étrend védtelenné teszi a szervezetet a túlevés ellen
Tudósok állatkísérlettel mutattak rá, hogy a magas zsír- és kalóriatartalmú ételek az agy és a belek közötti kapcsolatot is összezavarhatják, ez pedig a kalóriabevitel szabályozására lehet rossz hatással - írta meg a Science Alert cikkét a hvg.hu.
A lap emlékeztetett, hogy több olyan kutatás látott már napvilágot, amely bemutatta, hogy a zsíros étrend komoly egészségkárosító hatással bír:
- szellemi hanyatláshoz vezethez,
- még a magzat agyát is roncsolhatja az anya túlzottan zsíros táplálkozása.
Egy friss tudományos eredmény arra világít rá, hogy a sok zsír az agy azon képességét is összezavarhatja, amely a kalóriabevitelünket szabályozza. A Journal of Physiology folyóiratban közzétett tanulmányban olvasható kísérletet patkányokon végezték el:
az egyes patkánycsoportok vagy egy, vagy három, vagy öt vagy 14 napig fogyasztottak magas zsír- és kalóriatartalmú étrendet.
Kiderült, hogy azon patkányok, amelyek a leghosszabb ideig éltek zsírdús "diétán", azoknál megszakadt a jelátviteli át az agy és a belek között. Ez ahhoz vezetett, hogy kevésbé tudta az agy szabályozni a kalóriabevitelt, mint korábban. Ennek az agy-bél közti kapcsolatnak fontos alkotóelemei a csillag alakú sejtek, azaz az asztrociták. Ezen sejtek felelősek a szervezetben azért, hogy fékezni tudják a táplálékbevitelt, és a bevitt ételmennyiséget szabályozzák.
A zsírban gazdag étrend hatására azonban érzéketlenné válhatnak feladatuk elvégzésére.
Az cikk figyelmeztet, hogy a zsíros étkezés első 3-5 napjában már topulni kezdenek az említett sejtek, 10-14 nap után pedig már nem is reagálnak az asztrociták, sőt a kísérletben úgy festett, hogy akkorra az agy kalóriaszabályozási képességi el is tűnik.
A kiemelt kép forrása: unsplash.com