2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Ilyen lesz az átépítés után a Rózsák tere Zalaegerszegen

Szabó Orsolya | 2023. február 21. - 12:19
Ilyen lesz az átépítés után a Rózsák tere Zalaegerszegen

Mint a frisshirek.hu február 15.-én írt róla, látványosan zajlik az evangélikus és református parókia, a református templom, a Kálvária temető és a Göcseji út által elhatárolt területen, a Rózsák tere felújítása. A munkálatok során elkerítették a helyszínt, a kopott, már hosszú ideje nem működő szökőkútnak nyoma sincs, sőt a rózsatövek is eltűntek. Elkészült a látványterv, de gyanítjuk, sokaknak nem fog tetszeni az új, modern környezet.

A Kovács Károly Városépítő Program keretéből megújul a Rózsák tere, eddig elbontásra kerültek a meglévő járda- és sétányburkolatok, a régi szökőkút medencéje és használaton kívüli vezetékei is.

A szökőkút és a Kis makrancos bronz szobor viszont áthelyezésre kerül!

A látványterv szerint az új medence kisebb és korszerű vízgépészettel és modern vízképpel áll majd a téren.

A városképhez hozzátartozó, 1966-ban átadott Kisfaludi Strobl Zsigmond szobor, amely egy anya-akt, aki makrancoskodó csecsemőjét csitítja, jobb lábával egy feldőlt edényre, korsóra támaszkodik, a restaurálást követően az új szökőkút középére lesz beemelve.

2600 új rózsatövet ültetnek a térre!

A tervek szerint új tér- és járdaburkolat készül, korszerűsödik a tér világítása, megújul a termőréteg - azaz kicserélik a földet -, valamint a névhez hűen, 2600 rózsát ültetnek a környezetbe. A Rózsák tere új padokkal, hulladékgyűjtők kihelyezésével, akadálymentes parkoló építésével és kerékpártároló kihelyezéssel válik majd teljessé.

Fotók: Balaicz Zoltán Facebook-oldala