2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Ilyen lesz az átépítés után a Rózsák tere Zalaegerszegen

Szabó Orsolya, 2023. február 21. - 12:19
Ilyen lesz az átépítés után a Rózsák tere Zalaegerszegen

Mint a frisshirek.hu február 15.-én írt róla, látványosan zajlik az evangélikus és református parókia, a református templom, a Kálvária temető és a Göcseji út által elhatárolt területen, a Rózsák tere felújítása. A munkálatok során elkerítették a helyszínt, a kopott, már hosszú ideje nem működő szökőkútnak nyoma sincs, sőt a rózsatövek is eltűntek. Elkészült a látványterv, de gyanítjuk, sokaknak nem fog tetszeni az új, modern környezet.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Kovács Károly Városépítő Program keretéből megújul a Rózsák tere, eddig elbontásra kerültek a meglévő járda- és sétányburkolatok, a régi szökőkút medencéje és használaton kívüli vezetékei is.

A szökőkút és a Kis makrancos bronz szobor viszont áthelyezésre kerül!

A látványterv szerint az új medence kisebb és korszerű vízgépészettel és modern vízképpel áll majd a téren.

A városképhez hozzátartozó, 1966-ban átadott Kisfaludi Strobl Zsigmond szobor, amely egy anya-akt, aki makrancoskodó csecsemőjét csitítja, jobb lábával egy feldőlt edényre, korsóra támaszkodik, a restaurálást követően az új szökőkút középére lesz beemelve.

2600 új rózsatövet ültetnek a térre!

A tervek szerint új tér- és járdaburkolat készül, korszerűsödik a tér világítása, megújul a termőréteg - azaz kicserélik a földet -, valamint a névhez hűen, 2600 rózsát ültetnek a környezetbe. A Rózsák tere új padokkal, hulladékgyűjtők kihelyezésével, akadálymentes parkoló építésével és kerékpártároló kihelyezéssel válik majd teljessé.

Fotók: Balaicz Zoltán Facebook-oldala