2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

ENSZ jelentéstevők: Oroszország célja az ukrán kultúra elpusztítása

frisshirek.hu, 2023. február 22. - 15:17
ENSZ jelentéstevők: Oroszország célja az ukrán kultúra elpusztítása

ENSZ szakértők állítása szerint Oroszország átgondolt, az ukrán kultúra elpusztítására irányuló szándékának célja, hogy eltörölje az ukránok saját identitásukhoz való jogát. A szakértők közös nyilatkozatban sürgetik a kulturális, történelmi és vallási jelentőséggel bíró ukrajnai helyszínek, intézmények és tárgyak tudatos pusztításának leállítását.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A történelmi múlt, az ukrán identitás befeketítése a háború igazolására és a gyűlölet szítására szolgál. Számtalan kulturális-, történelmi- és vallási jelentőséggel rendelkező helyszín, intézmény és tárgy lett részlegesen vagy teljesen megsemmisítve Ukrajna-szerte az Orosz Föderáció katonai támadásai következtében – áll a szakértők által kiadott nyilatkozatban - a France24.com híradása szerint.

Emlékhelyeket, műemlékeket, polgári épületeket, múzeumokat, színházakat, szobrokat, istentiszteleti helyszíneket, temetőket, könyvtárakat, archívumokat, iskolákat, egyetemeket és kórházakat tartalmaz a lista. A nyilatkozatot az ENSZ kulturális jogok, az oktatáshoz való jog és a vallásszabadság területein illetékes különleges jelentéstevői írták.

A különleges jelentéstevők (rapportőrök) az ENSZ Emberi Jogi Bizottságától kapták mandátumukat, mindazonáltal önkéntes, független szakértők, akik nem az ENSZ nevében fogalmaznak meg állításokat, tesznek nyilatkozatokat.

Fotó: Wikipedia