2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Rozmaringos lett Hende Csaba kalapja

Hajmási Judit, 2023. február 22. - 12:40
Rozmaringos lett Hende Csaba kalapja

A rozmaring mellé piros szegfűt is kapott kabátja hajtókájába Hende Csaba Felsőcsatáron. Régi horvát téltemető népszokásra emlékeztek a Pinka-menti horvátok.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Tánccal és zenével köszönték meg a legények a megvendégelést Felsőcsatáron. A településen élők a horvát és magyar hagyományokat is tartják.

Régi horvát hagyomány, hogy Húshagyó kedd előtti napon a legények kimennek a szőlőbe, utána a következő napon pedig meglátogatják a falubeli lányokat, akik rozmaringot kapnak a kalapjukba.

A hagyomány szerint a legszebb csokrot a lányok annak a fiúnak adták, akik szívük közepében lakozott.

Nem véletlen, hogy rozmaringot tűznek a fiúk kalapjába, hiszen a rozmaring már régóta a házasság és a hűség jelképe a magyar népi kultúrában is.

A rozmaring nagyra becsült növény. Ezt mutatja, hogy már az ókorban, a római kertekben is helyet kapott. A rómaiak és az ókori görögök nagyra becsülték memóriajavító képességei miatt, ezért a görög diákok hajába kis rozmaring ágat tűztek. De ma is megtalálható a vőfély gomblyukában, a menyasszonyi csokorba is belekötik, mert a házasságban a hűség jelképe – írja a növény kapcsán a kertlap.hu.

A manapság reneszánszát élő rozmaring végre a magyar gasztrokultúrában is visszafoglalta méltó helyét, és nemcsak Felsőcsatáron.

Természetesen a vasi településen ma már hagyományőrzésként tűzik a kalapba, vagy annak híján a hajtókába a rozmaringot, így senkinek sem kell azon aggódnia, hogy Hende Csaba Felsőcsatáron keresne új asszonyt magának.

Az pedig már a csak külön pikáns, és talán csak az éles szeműeknek tűnik fel, hogy bizony a politikai jelképrendszerben nem annyira járta cuki óvodások piros szegfűt is adtak Hende Csabának a rozmaring mellé.

Fotó: Facebook / Hende Csaba