2023.10.04., szerda - Ferenc
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Az ENSZ főtitkára elítélte Oroszországot az orosz-ukrán háború kitörése első évfordulójának közeledtével

frisshirek.hu | 2023. február 23. - 09:15
Az ENSZ főtitkára elítélte Oroszországot az orosz-ukrán háború kitörése első évfordulójának közeledtével

Elítélte Oroszországot az ukrajnai háború miatt az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres. Ezzel egy időben a szervezet közgyűlése kétnapos rendkívüli ülést kezdett a békét sürgető határozati javaslatról.

Antonio Guterres a közgyűlési vitát megnyitó beszédében hangsúlyozta:

Oroszország nem érheti el célját erő alkalmazásával, és reményét fejezte ki, hogy - amennyiben Moszkva elszigeteltséget érez - eljön egy pont, amikor a nyomás akkora lesz rajta, aminek már nem tud ellenállni.

A diplomata úgy fogalmazott, hogy "ez az invázió egy támadás a közös lelkiismeret ellen is", az egyéves évfordulót pedig gyászos mérföldkőnek nevezte Ukrajna és a nemzetközi közösség számára - írja az MTI.

Az ENSZ Közgyűlése a kétnapos vita után, a háború első évfordulójának előestéjén, ma szavaz az Ukrajna által előkészített határozati javaslatról, melyet kedd délutánig 68 ország biztosított támogatásáról. A dokumentum - a megfogalmazás szerint - "igazságos és tartós békét" sürget Ukrajnában.

Az Egyesült Államok ENSZ nagykövete kedden egy sajtóeseményen azt mondta, a dokumentum támogatása kifejezetten a békéről szól és nem nagyhatalmi versengésről, választásról az Egyesült Államok és Oroszország között. Linda Thomas-Greenfield hozzátette a háborút egyedül Oroszország fejezheti be - akár azonnal - azzal, hogy kivonja csapatait Ukrajnából és tárgyalóasztalhoz ül.

Fotó: New York, 2023. február 22.
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólal az ENSZ Közgyűlésének 11. rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 22-én. Oroszország 2022. február 24-én indított háborút Ukrajna ellen.
MTI/AP/Mary Altaffer