2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Fasor helyett fátlan sor - elkezdődött a zöld város program Szekszárdon

frisshirek.hu | 2023. február 26. - 19:20
Fasor helyett fátlan sor - elkezdődött a zöld város program Szekszárdon

A zöld város program víziójának magjait már már 2017-ben elültették a szekszárdi honatyák, de csak most kezdődött el a napokban a tényleges megvalósítás, mely a fák kivágásával valósult meg. A városban lakók nehezményezik, hogy olyan fákat is kivágtak, melyek egészségesek voltak.  Az elmúlt évek rossz tapasztalatai alapján a lakosság körében kérdéses, hogy valóban ültetnek-e helyettük másikat, vagy ha igen, nem szárad-e majd ki csemete korukban a rekkenő hőség alatti gondozatlanságtól.

Nem tegnap, hanem még 2017 decemberében írta alá Szekszárd városvezetése azt a támogatási szerződést, mely a megyeszékhely zöld arculatát rendezheti át. Zaják Rita tanácsnokasszony szavai szerint, mely a teol.hu oldalon jelent meg, a több mint 5 évvel ezelőtti kezdetek után felvetődtek új ötletek, például az, hogy a pénzből épüljön-e inkább parkolóház. A vacilálás miatt másfél évet csúszott a projekt, újratervezés, új pályázat kiírása következett, mire,

nem meglepő módon az árak olyan magasak lettek, hogy a műszaki tartalmat is módosítani kellett.

A legutóbbi végleges terv 2022 őszére készült el, mely magában foglalta, hogy a zöldfelület elkészítését magára vállalta az önkormányzat.

Katz Zoltánné igazgatóságvezető (Zöldfelület Karbantartási és Köztisztasági Igazatóság), a város főkertésze elmondta, a Zöld Város Program nyáron indul, de azt megelőzően ki kell vágni azokat a fákat, melyek elöregedtek és rossz állapotban vannak. A zöldfelület kialakításának előkészületeit elkezdték, ugyanis a területen lévő ezernél is több fa, cserje koronaigazítását, gyógyítását és a 41 beteg vagy tájidegen fa kivágását hamar el kell végezni.

A lakosság körében azonban igencsak vegyes fogadtatást kapott a jelenleg zajló fakivágás. Egy aggódó szekszárdi lakos szerint korábban a Porkoláb-völgytől egészen Baranya völgyig volt egy fasor, amit 13 éve kivágtak.

A helyükre ültetett fák szinte egytől egyig kiszáradtak még csemete korukban.

Hasonlóan emlékeznek mások arra, hogy a Sportcsarnok mellett a Keselyűsi úton pár éve vágták ki az akkor öreg fákat az épülő strand miatt - de új fákat nem ültettek a helyükre.

Egy másik elkeseredett lakos felvetette, hogy aki elrendelte ezt a jelenlegi pusztítást, annak kellene odaülnie nyáron a 40 fokban egy olyan padra, ahol a megcsonkított fa már nem ad árnyékot. Szintén egy helyi lakos szerint az egészséges fákat elegendő lett volna szakszerűen megmetszeni és aggodalmát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy mégis mikor akar az önkormányzat fákat ültetni, májusban?

Egy kritikus ámbár gyakorlatias lakos szerint legalább majd ősszel nem kell avar szedésre pénzt és időt fordítania az üzemeltetőnek. Mások a stranddal és a most kivágott fákkal vontak olyan módon párhuzamot, hogy majd a hőségben lehet napozni és a saját izzadságban fürdőzni a városban, mert nem lesznek árnyékot adó fák.

A Tartsay utcában lakók pedig felvetették, hogy inkább az előttük lévő kiszáradt fákat kellett volna kivágni, mert ők nem merik (félnek, hogy megbüntetik őket). Akár saját költségen is ültetnének, nevelnének fát, ha lehetőségük lenne rá.

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: pixabay-com