2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Az óceánok védelméről született megállapodás az ENSZ-ben

Sztipán Orsolya, 2023. március 06. - 07:53
Az óceánok védelméről született megállapodás az ENSZ-ben

Több mint negyven év után újra megállapodás született a természetvédelem érdekében. A hosszú évek óta tartó tárgyalások után az ENSZ-ben aláírták a nyílt vizek 30%-át érintő egyezséget. Ez befolyásolja a halászatot és a hajózási útvonalakat is.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A világ óceánjainak védelméről szerződést írtak alá az ENSZ tagállamai szombaton, az ENSZ New York-i székházában- tudósított a bbc.com. A tíz év óta tartó egyeztetések után megszületett megállapodás célja az, hogy

2030-ra a nyílt vizeknek mintegy 30 %-át védett területté nyilvánítsák, és a természetvédelem valamint annak helyreállítása is megtörténjen ebben az arányban.

A megállapodás aláírása éppen negyven évvel azután történt, hogy 1982-ben megszületett az ENSZ tengerjogi egyezménye. A megállapodás alapján létrejöttek a nyílt tengernek nevezett területek, amelyeken minden országnak joga van a halászathoz, hajózáshoz és kutatások végzéséhez, ám ezeknek a vizeknek csupán 1,2%-a védett terület.

Az itt kifejlődött élővilág számára a túlzott halászat, a hajóközlekedés és az éghajlatváltozás folyamatosan veszélyes. A globális tengeri fajoknak 10%-a már a kihalás szélén van

- állítja a Nemzetközi Természetvédelmi Unió.


A most megkötött szerződésben az új, védett területekre vonatkozó korlátozásokat jegyezték le. A megállapodás szabályozza a halászat mennyiségét, a hajóútvonalakat, és meghatározza azt is, hogy a kutatási projekteknél a feltárási műveletek miként történjenek meg: a mélytengeri bányászat számára például az ásványokat a felszíntől lefelé 200 méterrel és attól magasabban lévő tengerfenékből hozhatják fel.

A környezetvédők felvetették, hogy a bányászati tevékenységekkel megzavarhatják az élővilág életét, például az állatok szaporodását, valamint mérgező anyagok is kerülhetnek a tengeri élővilágra. Az aggodalmat az engedélyezést felügyelő hatóság azzal igyekezett eloszlatni, hogy

"a mélytenger-fenékben végzett jövőbeni tevékenységek szigorú környezetvédelmi előírások és felügyelet alá tartoznak, hogy fenntartható és felelősségteljesen végezzék azokat".

Fotók forrása: pixabay