2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Gázüzemű midibuszok álltak forgalomba Miskolcon

Tajthy Ákos, 2023. március 07. - 13:10
Gázüzemű midibuszok álltak forgalomba Miskolcon

Az új járművek már kedden forgalomba álltak, elsősorban az 5-ös, a 9-es, a 11-es, a 15-ös, a 28-as és a 68-as vonalakon járnak majd. Bár ezek a kocsik olyan területekre is el tudnak jutni, melyeket a jelenlegi csuklós és szóló járművekkel csak nehezen tudnak megközelíteni, jelenleg a gazdaságosság a szempont, így olyan vonalakon és olyan időközökben fognak járni, ahol kevés a felszálló utas.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ünnepélyes keretek között adták át hétfőn a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) hat vadonatúj, Iveco  Feniksbus FBI típusú minibuszait a közlekedési cég telephelyén. Az átadón elhangzott, a sűrített földgázüzemű járművek múlt héten érkeztek a városba, miután egy évvel ezelőtt bejelentették a mintegy 310 millió forintos beruházást amit egy lízingkonstrukció keretében valósítottak meg

Demeter Péter, az MVK vezérigazgatója úgy fogalmazott, a buszok olyan területekre is el tudnak jutni, melyeket a jelenlegi csuklós és szóló járművekkel csak nehezen tudnak megközelíteni. Egyelőre azonban olyan útvonalakon közlekedik, ahol jellemzően kevés a felszálló utas.

- A midibuszok környezetterhelése alacsony, és üzemanyagfogyasztása "messze kedvezőbb", mint a szóló típusú CNG-busz gáz költsége, vagy mint egy szóló dízel autóbusz üzemanyagköltsége. Így az MVK gazdaságosabban tudja üzemeltetni az érintett vonalakat – jelentette ki Demeter Péter. Hozzátette még: folyamatosan figyelni, elemezni fogják az érintett vonalak utasszámadatait, és ha azok indokolni fogják - például amikor egy hétvégén nagyobb turistaforgalom alakul ki -, akkor nagyobb befogadóképességű autóbuszt biztosítanak majd az érintett vonalon.

A cégvezető hozzátette, a midibuszokkal az 5-ös, a 9-es, a 11-es, a 15-ös, a 28-as és a 68-as vonalakon lehet majd találkozni.

Miskolcra 2016-ban 75 hasonló gázüzemű busz érkezett. A közlekedési vállalat vezérigazgatója azt mondta:  jelenleg az MVK rendelkezik az ország legnagyobb gázüzemű flottájával és technológiájával.

A közel negyven fő befogadására alkalmas Iveco midibuszok klimatizáltak, és utastájékoztató eszközökkel, utasszámlálóval, valamint biztonsági kamerarendszerrel látták el őket. Hatótávolságuk eléri a 350 kilométert, és teljesítik az EURO6-os környezetvédelmi normákat.

Molnár Tamás, az ECO-tech visiON Kft. ügyvezető igazgatója - az Iveco polgári haszongépjárműveinek hazai képviselője – kifejtette, hogy az Iveco több mint harminc éve fejleszt gázüzemű járműveket, ez a midibusz pedig egyedülálló módon ötvözi a színvonalas kényelmet, dizájnt és a teljesítményt. Annak érdekében, hogy maradéktalanul megfeleljenek ügyfeleik magas igényeinek, a midibusz még gazdaságosabbá vált, miközben vezetője és utasai számára egyaránt teljeskörű és újszerű utazási élményt kínál.

Veres Pál, Miskolc polgármestere arról beszélt, hogy Miskolc számára fontos, hogy a közlekedési cége folyamatosan fiatalítja és zöldíti a járműállományát.

- Ez egy minőségi lépés a város közlekedése szempontjából, a járműkorszerűsítési folyamatot folytatni szeretnénk - mondta.

Az MVK-nak hétfőig 148 darab saját tulajdonú autóbusza volt, ebből tíz elektromos, 75 CNG meghajtású és 58 dízeles jármű, ehhez jön még hozzá a 6 midibusz. Ezen felül a közlekedési cég jelenleg 13 dízeles buszt is bérel Budapestről és Veszprémből, mivel a CNG ára az utóbbi időszakban korábban a tizenötszörösére nőtt. Ezek a kocsik addig lesznek forgalomban, amíg a sűrített gáz ára nem normalizálódik.

Fotó: MVK Zrt.