2023.06.11., vasárnap - Barnabás
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Kósa Lajos szakértett: teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajnából marad valami

frisshirek.hu, 2023. március 08. - 10:14
Kósa Lajos szakértett: teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajnából marad valami

Ha Oroszország veszít, akkor mindenki veszít. Ellenben ha csak Ukrajna veszít, akkor is marad valami az országból. Különben is, a 1930-as évek szörny éhínsége közepette sokkal több embert veszített az ország, mégis túl van rajta - így lehetne összefoglalni a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökének okfejtését biztonságpolitikai szakértőként. Kósa Lajos szakértelmét is megvillantotta nyilatkozatában, mert arról beszélt, hogy eddig az orosz gáztól függtünk, most az amerikaitól, miközben az orosz gáz tércsökkenésének valójában Norvégia a nyertese.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Kósa Lajos a HírTV-nek adott interjút mint a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, amelyre a Telex figyelt fel. A Fidesz egyik alelnöke az elmúlt napok kormányzati szólaimat ismételte el az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, miszerint ha Oroszország veszít, akkor atomháború lesz. És ha atomháború lesz, akkor mindenki veszít.

Ellenben akkor, ha csak Ukrajna veszítene
teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajnából marad valami. Tehát az egy óriási ország, az oroszoknak meghaladja az integráció a képességét. Itt is lesz valami modus vivendi (ellentétes érdekeltségű társadalmi csoportok kompromisszumos együttélése). Az ukránok nem párolognak el, nem mennek el az utolsó szálig. És egyébként az ukránok hallatlan nehéz helyzeteket éltek már túl, lásd holodomor. Akkor egyébként sokkal többen haltak meg (...) az ukránok közül, mint itt a háborúban az emberveszteség. És túlélték. Tehát magyarul Ukrajna is lesz, ukránok lesznek. Jobb lenne már most azzal szembesülni, hogy oroszok is lesznek, ukránok is lesznek, próbáljunk meg valamit összehozni, hogy egyáltalán minél kevesebb kár legyen.

A Kósa Lajos által felemlegetett holodomor, az az 1930-as évek borzalmas és Sztálin által előidézett éhínsége, amely miatt - a becslések megoszlanak - 3-7,5 millió ukrán halt meg. Nemrégiben Ferenc pápa is hasonlította a jelenlegi helyzetet a holodomorhoz egyik megnyilatkozásában - amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk -, de ő nem azért, hogy a mostani háború veszteségeit relavitizálja, hanem éppen ellenkezőleg, hogy a súlyosságát fejezze ki.

Kósa Lajos a Telex által szemlézett műsorban arra is hozott példát, hogy miért volna problémás az orosz energiafüggőséget amerikaira cserélni:

Ha úgy szokom le a dohányzásról, hogy közben alkoholista leszek, akkor nem sokat segítettem a dolgon.

A lap emlékeztet, hogy az uniós országok földgázszükségletét javarészt az orosz gáz fedezte, ami az ukrajnai inváziójukat követően megcsappant, ennek a folyamatban azonban koránt sem Amerika, hanem sokkal inkább Norvégia lett a nyertese.

A kiemelt kép forrása: Kósa Lajos Facebook-oldala