2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Rabok tették takarossá az egri belvárost

Fodor Orsolya, 2023. március 10. - 15:50
Rabok tették takarossá az egri belvárost

Nemzeti ünnepünkre, március 15-re készülve idén is a Heves Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottai tették rendbe Egerben a Petőfi teret. Ezzel immár 125. alkalommal rendeztek közterület-szépítési akciót a 2008-ban indult, „Börtön a Városért” elnevezésű programban. A hevesi vármegyeszékhely hivatalos oldala, az eger.hu arról számolt be, hogy az önkormányzat a 15 éves jubileum alkalmából oklevelekkel ismerte el az intézet dolgozóit, valamint civil kollégáikat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Zöldhulladék gyűjtése mellett közterületi padokat és kukákat festettek fogvatartottak a napokban a Petőfi téren. A nemzeti ünnepek előtt ez már hagyományosnak mondható Egerben, hiszen ez volt a 125. alkalom, hogy a büntetés-végrehajtási intézet dolgozóinak felügyelete mellett városszépítő munkát végeztek a rabok.

Molnár Tamás alezredes, a Heves Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka arra emlékeztetett, hogy a „Börtön a Városért” jóvátételi program 2008-ban indult a hevesi megyeszékhelyen. Az intézet akkori vezetése és az önkormányzat együttműködésén alapult, amihez a városgondozási társaság is csatlakozott.

A háromoldalú együttműködés lényege, hogy erősítsék a fogvatartottak társadalmi szerepvállalását, közösségi értékeket hozzanak létre, valamint tisztábbá, élhetőbbé tegyék Egert.

A program keretében tisztították meg például az Eger-hegy Kéktúra-útvonalát, valamint négy játszóteret is felújítottak. A szakmai alapot a városgondozás adta.

Ferenczy Tamás, a Városgondozás Eger Kft. főkertésze elmondta, hogy az elmúlt tizenöt évben gyakorlatilag „bejárták” a várost, a Szépasszonyvölgytől kezdve a különböző lakótelepeken át az Érsekkertig. Komoly szerepe van az intézetnek abban, hogy Eger városa – az érsekkerti vadgesztenyefasor okán – tavaly elnyerte Az év legszebb fasora díjat a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. 

Vannak tehát eredményei ennek a mindig látványos, jól szervezett programnak

– tette hozzá Ferenczy Tamás.

A jubileum alkalmából a héten díszünnepséget is tartottak a városházán, ahol a Börtön a Városért programban folytatott kiemelkedő tevékenységükért a büntetés-végrehajtásban dolgozókat és civil kollégáikat jutalmazták oklevéllel. 

Az átadón elhangzott, hogy az évek során számos elismerésben részesült az akció.

Mirkóczki Ádám polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy munkájuk példaértékű a város számára.

Egyértelműen városi érdek, hogy minden Egerben működő szervezet, hatóság, intézmény aktív és napi részese legyen az egri életnek és folyamatoknak. E tekintetben a büntetés-végrehajtási intézet tényleg kiemelkedő

– emelte ki a városvezető.

Az eseményen az is elhangzott, hogy idén új elemmel bővül a program: a fogvatartottak közterületi padok és hulladékgyűjtő edények festését végzik majd el az intézet falain belül.

Fotó: eger.hu videójának vágóképe