2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Wagner zsoldosokat vadásztak le ukrán határőrök

frisshirek.hu, 2023. március 12. - 18:30
Wagner zsoldosokat vadásztak le ukrán határőrök

A Donyeck megyei Bahmut ipari övezetében ukrán határőrök egy szárazföldi felderítő csoportja támadásba lendült, és megölte a Wagner orosz zsoldoscsoport hat tagját - közölte vasárnap a határőrszolgálat. „Politikai coming outot tartok. Ha mindent elnézek magam körül, politikai ambícióim vannak. Úgy döntöttem, hogy 2024-ben indulok az elnökválasztáson. Ukrajna elnöki posztjáért” – mondta Prigozsin egy videóban, amelyet a Telegramon tett közzé.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban azt állította, hogy

Bahmut környékén számos orosz katona holtteste fekszik temetetlenül.

Emlékeztetett arra, hogy Bahmutot immár tíz hónapja védik sikeresen az ukrán erők. Kifejezte abbéli meggyőződését, hogy

"miként a fasiszták Sztálingrádnál, úgy az oroszok Bahmutnál veszíteni fognak".

Az orosz megszállókkal együttműködők tömegesen menekülnek a donyecki és a luhanszki régiókból Oroszországba - tette hozzá.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy lapinterjúban azon véleményének adott hangot, hogy

a nyugati országok nem fognak egyhamar vadászrepülőgépeket adni Ukrajnának. "Nem számítok arra, hogy a közeljövőben megtörténik a vadászgépek szállítása, mert ez logisztikai és technikai szempontból nagyon nehéz feladat"

- fejtette ki. Kiemelte: éppen ezért az ukrán fél azt javasolja, hogy kezdjék meg már most az ukrán pilóták kiképzését a nyugati vadászgépek vezetésére.

A kijevi városvezetés arról számolt be, hogy vasárnap reggelre sikerült teljesen helyreállítani a csütörtöki rakétatámadás következtében megszakadt távhőszolgáltatást. Közleményük szerint a fővárosban mindenütt van áram- és vízszolgáltatás.

Vasárnapra virradóra az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében lévő Ocsakiv településre - közölte Vitalij Kim, a régió kormányzója. A támadásban több lakóház, köztük egy többszintes is megrongálódott, emberéletben azonban nem esett kár.

Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az elmúlt egy napban több mint ezer orosz katona halt meg Ukrajnában. Velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége 159 ezer fölé emelkedett - állítják.

A Wagner-csoport vezetője indulna Ukrajna elnöki posztjáért

A mandiner.hu által szemlézett hírben Jevgenyij Prigozsin elmondja, hogy Petro Porosenko volt elnökkel és Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő elnökkel fog versenyezni a 2024-es elnöki posztért.

„Politikai coming outot tartok. Ha mindent elnézek magam körül, politikai ambícióim vannak. Úgy döntöttem, hogy 2024-ben indulok az elnökválasztáson. Ukrajna elnöki posztjáért”

– mondta Prigozsin egy videóban, amelyet a Telegramon tett közzé.

Prigozsin úgy gondolja, hogy várhatóan Petro Porosenko volt elnökkel és Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő elnökkel fog versenyezni ezért a posztért.

„Ha megnyerem az ukrán elnökválasztást, akkor minden rendben lesz, srácok, nem lesz szükség a gránátokra”

– mondta.

A Wagner-csoportnak havonta mintegy 10 ezer tonna lőszerre van szüksége, mintegy 1 milliárd dollár értékben. Beszélt az emberi veszteségekről is, „a harcosok mindenképpen meghalnak a háborúban, a háborút úgy találták ki, hogy az egyik hadsereg megöli a másikat”.

Egyben cáfolta azokat a vádakat, miszerint összejátszik az ukrán hatóságokkal, és „pénzért és a szankciók feloldásáért” „a megfelelő pillanatban” elhagyja a harci övezetet.

Prigozsin újabb nyilatkozatában bejelentette, hogy 42 orosz városban Wagner toborzóközpontok nyíltak.

„Oda új harcosok érkeznek, akik velünk együtt fogják megvédeni a hazájukat és a családjukat. Hogy közös jövőt teremtsünk és megvédjük a múlt emlékét. Az ukrán fegyveres erők kolosszális ellenállása ellenére előre fogunk menni. Annak ellenére, hogy minden mozdulatunknál botok ragadnak a kerékbe, együtt fogjuk legyőzni”

 – mondta Prigozsin.

Fotó: Zelenszkij Facebook-oldala