2024.04.16., kedd - Csongor
Az ország 19 megyéjében

Megmenekült a gázmérgezéstől egy fiatal lány Kunmadarason

frisshirek.hu | 2023. március 14. - 07:15
Megmenekült a gázmérgezéstől egy fiatal lány Kunmadarason

Egy ember életét mentette meg a szén-monoxid érzékelő pénteken Kunmadarason - írta meg a szerencsésen záruló esetet a katasztrofavedelem.hu.

Egy fiatal lány tartózkodott a Bába utcai ház fürdőszobájában, zárt ajtó mögött.

A családtagok a helyiségben található érzékelő hangjára lettek figyelmesek, ezért a tulajdonos

berúgta a fürdőszoba ajtaját, ahol megtalálta gyermekét, kihozta és átadta a kiérkező mentőknek.

A helyszínre a karcagi hivatásos tűzoltók vonultak, akik rekonstruálták a jelzéskori állapotokat, és műszerükkel a fürdőszobában, a működő vízmelegítő környezetében ki is mutatták a szén-monoxid magas koncentrációját.

A szén-monoxid érzékelő jelzésének köszönhetően ebben az esetben sem történt tragédia.

Fontos, hogy legyen ilyen készülék azokban az ingatlanokban, ahol nyílt égésterű berendezés üzemel, amely a helyiség levegőjét használja fel működése során, és ha az oxigén egy bizonyos szint alá csökken, az így létrejövő tökéletlen égés következtében termelődik a mérgező gáz. A szén-monoxid érzékelők pozitív és negatív listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján, így mindenki biztonságosan használható, jó minőségű készüléket tud vásárolni. Az érzékelők mellett fontos a fűtőberendezések megfelelő levegő-utánpótlásának biztosítása, amely a jól szigetelő, modern nyílászárók esetében a keretbe építhető légbevezetők segítségével megoldható - zárta beszámolóját a hatóság.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: unsplash.com