2024.04.16., kedd - Csongor
Az ország 19 megyéjében

Átalakítják az igazságszolgáltatási törvényt Izraelben - az ellenzék hevesen tiltakozik

Sztipán Orsolya | 2023. március 14. - 07:52
Átalakítják az igazságszolgáltatási törvényt Izraelben - az ellenzék hevesen tiltakozik

Az igazságszolgáltatási törvény érintené a kormányfő felfüggesztésének okát is: csak cselekvőképtelensége miatt lehetne őt visszahívni, törvényszegés miatt nem - de legalábbis nem olyan egyszerűen, mint eddig.

Korlátozná az izraeli legfelsőbb bíróság törvény-érvénytelenítő jogkörét a legújabb igazságszolgáltatási törvény - tudta meg az MTI a Jediót Ahronót újság hírportáljára, a ynet-re hivatkozva. Az ország parlamentje az első olvasatot megszavazta, de a knesszetre vár még egy második és egy harmadik olvasatról való szavazás is.

Az indítvány arról szól, hogy azoknak a törvényeknek az eltörlése, hatályon kívül helyezése, amelyek újak, illetve az alaptörvények közé tartoznak, kizárólag a 15 főből álló  legfelsőbb bírósági kar hatásköre lesz. Ehhez szükség van további tizenkét bíró támogatására is.

A knesszet százhúsz tagból áll. Amennyiben a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyez egy törvényt, abban esetben egy új törvény záradékaként az izraeli parlament 61 fős többséggel eltörölheti, és azt ismét életbe léptetheti a bíróság újbóli megsemmisítő döntése nélkül.

A kormányfőt nem lehet csak úgy lemondatni

Elfogadta a knesszet azt a törvényt is első olvasatban, amely a miniszterelnök felfüggesztését szabályozza. Ez az alaptörvény arról szól, hogy

csak akkor veszíti el pozícióját és hatalmát a kormányfő, amennyiben testileg vagy szellemileg cselekvőképtelenné válik. Sem jogi okra vagy törvényszegésre hivatkozva nem lehet őt megfosztani kormányfői hatalmától.

Változtatnának erre vonatkozóan az eddigi eljárási módon is, amelyben a főügyésznek jogában állt megfosztania a kormányfőt a tisztségétől, amennyiben törvényellenesnek ítélte meg a cselekedetét. A módosító javaslat szerint viszont a miniszterelnök, vagy a kormány 75 %-ának áll jogában a házelnök felé fordulni, és kérni a kormányfő tisztségének felfüggesztését, és ehhez minimum 90 képviselő jóváhagyására is szükség van. A legfelsőbb bíróságnak ezentúl nem lenne módja beleszólni ezeknek a kérelmeknek az elbírálásába.

Ezt a törvényt első olvasatra 61:51 arányban fogadták el az izraeli képviselők, de a parlament jogtanácsosa tiltakozott ellene.

Az ellenzéki Nemzeti Tábor politikusa, Beni Ganz felszólalásában így fogalmazott:

"Ezen az estén korlátlan hatalmat követelnek maguknak. A fékek és ellensúlyok feladását akarják, a demokratikus országokban fontos bírósági felülvizsgálat eltörlését. A törvények megsemmisítési záradéka - különösen 61 fős többséggel - a többség zsarnokságát jelenti. Ez a valódi demokrácia alapvető értékeinek eltörlése."

A knesszet húsvétig villámtörvénykezési módszerrel el akarja fogadtatni az igazságszolgáltatási törvény átalakítására vonatkozó törvények módosításait, amely az ellenzék köreiben heves tiltakozásokat indított el az elmúlt hetekben: több százezren, több demonstráción felvonulva tüntettek Izraelben, amelyről a frisshirek.hu is beszámolt.

Fotó: wikipedia, pixabay