2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Ünnepeltek a határon túli magyarok is

Sztipán Orsolya, 2023. március 16. - 08:34
Ünnepeltek a határon túli magyarok is

A határon túl élő magyarok számára is fontos ünnep március 15-e. A trianoni előtti Magyarország nemzeti kisebbségeit a szomszédos államokban is köszöntötték, így például a román miniszterelnök sem hagyta szó nélkül nemzeti ünnepünket: Nicolae-Ionel Ciucă, román miniszterelnök magyar nyelven is üdvözölte az ott élő magyarokat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Magyar nyelven is megjelent a román miniszterelnök köszöntése az rmdsz.ro oldalon. Nicolae-Ionel Ciucă március 15-e alkalmából üdvözletét küldi a romániai magyaroknak, és kiemeli mindazt a hozzájárulást, amelyet Románia fejlesztéséhez és modernizáláshoz tesznek.

Azt írja, hogy Románia harminc év alatt jelentős előrelépéseket tett a befogadó társadalom építésében, és kiemeli a magyar kisebbség ehhez való pozitív viszonyulását. A kölcsönös tisztelet, együttműködés, és a gazdag kultúrájukhoz, örökségükhöz való ragaszkodás mind hozzáadott értéket képviselnek Románia számára.

Ennél a pontnál kiemeli a román miniszterelnök a szabadság és a demokrácia iránti ragaszkodást is.

Ciucă azt írja, hogy egy érett és demokratikus európai társadalom arról ismerszik fel, hogy támogatja a nemzeti kisebbségek kultúrájának, történelmének, etnikai, nyelvi és vallási identitását. Így fogalmaz:

Romániának pedig szüksége van minden állampolgár kreatív energiájára, ötletére és inspirációjára, függetlenül az etnikai, nyelvi és vallási hovatartozástól.

A köszöntés végén ezt írja a román miniszterelnök:

Ezen a különleges napon őszinte jókívánságaimat küldöm a magyar nemzetiségű román állampolgároknak, akiknek egészséget, jólétet kívánok! Isten éltesse Önöket!

Csíkszereda

Az erdélyi magyarok több helyszínen is megemlékeztek az ünnepről. Csíkszeredán így:

 

Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese beszédében azt hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarok nemcsak az 1848.március 15-ét, ünneplik, hanem

...ma itt, Csíkszeredában, a 400 éves Mikó-vár árnyékában ünnepeljük a szabadságot, a 48-as szabadságharcot, ünnepeljük Petőfi Sándort, de ünnepeljük azt is, amit egy ilyen vár minden időben jelképezett: a biztonságot.

Arról is beszélt, hogy ma is ugyanazt jelenti a szabadság eszméje, mint 175 éve. A miniszterelnök-helyettes kitért az orosz-ukrán háborúra is:

A szabadság természetesen egyetemes – nem is lehet másként. Mindenkit megillet, minden népet, minden közösséget és minden embert.

Kelemen Hunor a beszédében így fogalmazott:

...megőriztük a közösség biztonságát, megőriztük a békét, és ez szabadságot jelent, és igen, fejlesztjük Erdélyt, fejlesztjük Székelyföldet, fejlesztjük Csíkországot, építjük a mi közösségeinket.

Kárpátalja is ünnepelt

A háború ellenére is ünnepeletek a kárpátaljai magyarok március 15-én. Csendes koszorúzással több helyszínen is megemlékeztek az 1848-49-es szabadságharcról. A karpat.in.ua videóban számolt be a megemlékezésekről.

Terjed a közösségi médiában az a videó, amelyen egy újbátyui, három éves kislány szavalja a Nemzeti dal egyik strófáját.

A felvidéki magyarok is megemlékeztek a Nemzeti ünnepről

A felvidéki magyarok Alistálon, a Boda Domonkos Közösségi Ház udvarán tartották megemlékezésüket a nemzeti ünnep alkalmából. A rendezvényt Alistál község polgármestere, önkormányzata és kulturális-népművelő bizottsága szervezte meg- írja a felvidek.ma.

Isztambul

Az 55. honvédzászlóaljban teljesített tisztek leszármazottjai is ünnepeltek Isztambulban

Törökországban a magyar konzulátus vasárnap ünnepelte a nemzeti ünnepet. Isztambulban Kiss Gábor nagykövet és Hendrich Balázs főkonzul koszorúzta meg azt az emléktáblát, amely a Feriköy protestáns temetőben található - írják a konzulátus honlapján. Ez az emléktábla a 1848-49-es szabadságharc áldozatainak állít emléket. A koszorúzás után ünnep megemlékezést tartottak az Isztambuli Magyar Intézetben. Ezen az ünnepségen részt vett két olyan vendég is, akiknek leszármazottjai az 55.honvédzászlóaljban teljesítettek szolgálatot.
Derecskey János volt az ükapja Emre Ö Eksinek, Hajdu Kristian ükapja pedig Hajdu Gábor altiszt.

A nagykövet ünnepi beszéde után a főkonzul mondta el ünnepi beszédét. Hendrich Balázs elmondta, hogy 1851. március 15-én alapították meg a honvédek az Isztambuli Magyar Egyletet azzal a céllal, hogy ápolják a magyar tánc-irodalom hagyományokat, és táncmulatságokat is szerveztek. Miután feloszlott az egylet, nem volt hol megtartani az összejöveteleket. Ma már nincs ilyen probléma - jelezte a főkonzul, hiszen a modern technika által minden lehetőséget meg tudnak adni a közösségi ház eseményei számára. Kiemelte, hogy

Minden igyekezetünkkel azon dolgozunk, hogy a régi egylet hagyományaira építve, egy olyan gazdag szellemi műhely alakuljon ki, mely hozzájárul az itt élő magyar közösség erősítéséhez; éppen ezért szívesen nyújt helyszínt mindenféle kezdeményezésnek a kulturális intézet.

A képek forrása: Facebook, Wikipedia