2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Tizenhat focipályányi terület égett le az idén Hevesben

frisshirek.hu | 2023. március 17. - 19:20
Tizenhat focipályányi terület égett le az idén Hevesben

Alig több mint három hónap telt még csak el az évből, de szűkebb hazánkban idén már 59 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, a leégett terület pedig több mint 16 futballpálya méretű. A lángok megfékezéséhez 70 tűzoltóegység munkájára volt szükség – adta hírül honlapján a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A katasztrófavédelem közleményében kiemelte, hogy egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. Ebben az időszakban a legnagyobb veszélyt az elszáradt aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjednek a lángok. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. 

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag a helyhatósági rendeletben meghatározott időben szabad elégetni, azonban nem minden önkormányzat engedi ezt meg. Ahol nincs róla jogszabály, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelte, hogy tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. 

Ha azonban valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra feltétlenül figyeljen:

  1. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  2. Legyen oltóvíz a közelben.
  3. Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  4. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  5. Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy. - Heves VMKI