2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

A Club Aliga beruházója: „A bírósági ítéletek sem állítják meg a fejlesztést”

frisshirek.hu, 2023. március 19. - 16:30
A Club Aliga beruházója: „A bírósági ítéletek sem állítják meg a fejlesztést”

Club Aligával kapcsolatos eseményről két cikk is született, ellentétes oldalról megvilágítva a vitákat és pereket kiváltó helyzetet, terveket. A Magyar Építők cikke arról szól, hogy az egykori pártüdülő 47 hektáros területén milyen fejlesztéseket kíván megvalósítani a Bayer Property Zrt. tulajdonába került tulajdonos cég, a PRO-MOT Hungária Kft. A magyarnarancs.hu írása pedig a tájékoztatóról, a tervekről és az aggodalmakról szól, beszámolva arról is, hogy a Bayer eltérően értelmez egy közelmúltban született bírósági ítéletet, márpedig a tervek megvalósulásában kulcskérdés annak meghatározása, hogy kiemelt beruházásról van-e szó.  

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Elrendelte a Pécsi Törvényszék a balatonaligai Club Aliga parkjába tervezett új kikötőépület építési munkálatainak felfüggesztését – adta hírül a helyi civileket tömörítő Aligáért Fürdőegyesület (AFE) a Facebook-oldalán. A helyi civilek azért kértek azonnali jogvédelmet, mert a Balaton partjára tervezett kikötőépület végleg elzárná a tavat és annak látványát is a park maradék területéről, írta az ügy kapcsán a hang.hu.

A Frisshirek.hu folyamatosan követve az eseményeket megírta szemléjében, hogy a 2022 novemberében kiadott építési engedélyt az egyesület bíróságon megtámadta, hasonlóan mint a magaspart tetejére tervezett 105 lakásos társasház esetében. Azonnali jogvédelmet kértek többek között azért, mert a tervezett új kikötőépület végleg elzárná a Balatont és annak látványát is a park maradék területétől.

A BÍRÓSÁG AZ AZONNALI JOGVÉDELMET MEGADTA, AZ ÉPÍTKEZÉST FEL KELL FÜGGESZTENI. 

"Újabb pert nyertünk meg! A Pécsi Törvényszék megsemmisítette a balatonaligai kikötőépület építési engedélyét, egyidejűleg a Somogy Vármegyei Kormányhivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte eljárásjogi indokok alapján"

- írta az Aligai Fürdőegyesület Facebook-oldalán.

Balázs Attilától az összehívott lakossági fórum előtt a Magyar Narancs azt is megkérdezte: megakasztja-e a Club Aliga-fejlesztést a nemrég született két bírósági ítélet, mely mindkét tervezett beruházásukat, a kikötőépületet és a magasparti társasháztömböt is megtorpedózta.

„Nem, nem akasztja meg, megyünk tovább, mégpedig úgy, hogy előtte kijavítjuk a bíróság által feltárt hibákat.”

A lap helyszínen lévő tudósítója próbált kérdezni a Magyar Építőkben megjelent írással kapcsolatban, miszerint a beruházó többek között felajánlotta a falunak közintézmények felújítását 50 millió forint értékben, valamint egy új önkormányzati épület létesítését, továbbá magasparti sétány és kilátó kialakítását, mindez elég megállapodás lenne a folytatáshoz? Takács Károly polgármester válasza igencsak szűkszavó volt: „Erről is és sok mindenről, például a helyi építési szabályzat módosításáról.” . Majd hozzátette, 

"az ő olvasatuk szerint például arról szó sincs a Pécsi Törvényszék ítéletében, hogy a tárgyalt fejlesztések mégsem kiemelt beruházások lennének."

Ugyanis ebben az esetben mentesülhet minden Balaton-védő jogszabály betartása alól a tervek néhány vitatható része, például a társasházak építése és a fél kilométeren felparcellázott parti sétány, amelyekkel kapcsolatban a törvényszék márciusban két építési engedélyt visszavont.

Fotó: Aliga Fürdőegyesület Facebook-oldala