2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Szentesnél már virágzik a védett sziki varjúháj

Bottyán Róbert, 2023. március 22. - 08:15
Szentesnél már virágzik a védett sziki varjúháj

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén már március elején virágzásba kezdett az 1-4 cm-es, pozsgás, egynyári növény - a szokásosnál korábban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A faj fehéres-rózsaszín virágszirmain középen vöröses-piros csíkok találhatók, a virágja csillag alakú. Az üde zöld levelek később bevörösödnek, majd a virágzást követően, nyár közepére elszáradnak. A sziki varjúháj csíranövényei már ősszel kifejlődnek, virágot azonban csak a következő év tavaszán hoznak. Egy-egy növény virágzása pár napig tart, de folyamatosan fejlődnek ki az új virágzók, így az időjárástól függően akár még májusban is találkozhatunk virágzó sziki varjúhájjal.

Az idén a szokásosnál korábban, március elejétől találták meg az első virágokat. Cserebökényben az összes ismert előfordulási helyén megjelent a faj. A szárazabb területeken szórványosan, az időszakos vízállásos Fertő területrészen viszont tömegesen virít a sziki varjúháj - olvasható a nemzeti park oldalán.

Fotó: Őze Péter/Körös-Maros Nemzeti Park