2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 10o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Teljes pompájában nyílik Zala csodája, a kockásliliom

Tóth László | 2023. március 26. - 19:20
Teljes pompájában nyílik Zala csodája, a kockásliliom

Újra lesz Kockásliliom Fesztivál a zalaszentiváni futballpálya mellett! Idén már negyedik alkalommal rendezik meg a programot.

Ezerszámra nyílik Zala megyében a mocsári kockásliliom, amelyet 2016-ban az év vadvirágának választották.

Zala-völgy rétjein, Zalaegerszegtől Zalaszentgrótig 35 km-en általánosan jellemző, Kehidán, a Zala folyó öntésterületein éppen most mutatja meg csodás virágát.

Minden évben nagy várakozás előzi meg a mocsári árterek ritka kockásliliomjainak (Fritillaria meleagris) nyílását a zalai falvakban. Olyan törékeny, szépséges tüneménye ez a lápi vidéknek, amire külön készülnek a helyiek. Aki csak teheti fotózza, keres, kutat.

A kockásliliom, vagy ahogy népies nevén még hívják: Bébic virág, Réti kisasszonyka vagy Szerencsemák, Lázár harang, nem csak hazánkban, hanem a nagyvilágban is csak nagyon-nagyon ritkán fellelhető.

A mélyrétek, öntésterületek egyedülálló csodája, amely ún. „vöröskódos” védelem alatt áll. Európában – főleg Közép- és Délkelet-Európában – található meg, de általában csak szórványosan. A rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Viszont egy szomszédos országunk mély, vizenyős völgyeiben szintén megtalálható, méghozzá Horvátországban.

Ott annyira tisztelik ezt a virágot, hogy még a nemzeti zászlójukba is belefoglalták a virág felületén látható piros-fehér kockákat.

A mocsári kockásliliom hazánkban védett, eszmei értéke: 50 ezer Ft,

szóval nem érdemes letépni, inkább a természetben gyönyörködjenek benne.

Kehidakustányban szintén igen nagy tiszteletben áll a növény. A helyiek büszkén mondják, hogy a Jó Isten ezt tűzte az itt élők „kalapjára”, jutalmul a természet iránti szeretetükért és megbecsülésükért.

Nos, egy kezünkön megszámolható, hogy hol lehet még fellelni Magyarországon. Aki nem járatos a vidéken, és nem piszkítaná be magát, feleslegesen kószálva órákat az ilyenkor néha vizes dombokon és erdőkben, érdemes becsatlakoznia valamelyik kockásliliom kereső túrához, amelyeken mindig tuti a siker.

Fesztiválok is kötődnek a virághoz:

Zalaszentivánon idén április 15-én, szombaton ünneplik ismét a zalai csodavirágot.

A színpadon fellépnek:
- Füles Mackó óvoda ovisai,
- a zalaegerszegi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület dalcsokorral és egy bóhozatttal készül,
- a Gutorföldei Nóta és Népdalkör pedig katona dalokat énekelnek.

A fesztivált, mint mindig, a TMK Rock Band élő koncertje zárja.
13 órától Ambrus Attila egyedi kerámiaival vár minden kedves érdeklődőt termékeivel.
Természetesen idén is lesznek délutáni programok gyerekeknek:

-ugrálóvár kicsiknek,
- nagyobbaknak pónilovaglás,
- arcfestés-csillámtetkó.
A liliom élőhelyének megtekintése idén sem maradhat el, méghozzá túravezetővel, úgyhogy túrára fel!
A rendezvény alatt a Göcsej Motorosai GMMG szebbnél szebb motorokkal kápráztatja el a közönséget.
A programok alatt természetesen becsületkasszás ételfogyasztásra is van lehetőség: a Margaréta Nőegylet Klub jóvoltából finom lángost, a zalaszentiváni Cseperedő Bölcsőde jóvoltából palacsintát, a Fecske Csapat Természetjáró Egyesület által pedig a gulyáslevest fogyaszthatják!
Ha elromlana az idő,  a fesztivál elmarad, az esőnapot  2023. április 22-re tűzték ki a szervezők.
A koncert végére érdemes ott maradni a résztvevőknek, mivel 19:30 órától tombolahúzás lesz, melynek fődíja 3nap/2éj 2 fő részére wellness utalvány!
Fotó: Pixabay