2024.02.24., szombat - Mátyás
Eger: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Sakktáblától az olimpiáig jutottak a nógrádi diákok

Fodor Orsolya | 2023. március 29. - 07:15
Sakktáblától az olimpiáig jutottak a nógrádi diákok

Nógrád vármegye legjobb diák sakkozói márciusban két alkalommal is a karancslapujtői Mocsáry Antal Általános Iskolában gyűltek össze, hogy megmérkőzzenek egymással. Előbb az egyéni verseny játszmáit vívták az általános- és középiskolás sakkozók, majd a csapatok megmérettetését rendezték meg az intézményben. A legjobbak indulhatnak az országos csapat diákolimpián.

A karancslapujtői Mocsáry Antal Általános Iskolában a közelmúltban 25. alkalommal megrendezett egyéni sakkversennyel az intézmény hajdani igazgatójára, Gordos Rezsőre emlékeztek a szervezők és a versenyzők. A sakkpedagógus a hagyományos értelemben vett oktatás mellett felismerte a játék szükségességét, és sok gyerekkel megszerettette a sakkot. 

Gordos Rezső izgalmas sakkjátszmákkal tette felejthetetlenné a diákoknak az iskolai éveket. A sakkpedagógus hitte és vallotta, ez a játék személyiségformáló hatással bír, ezért bevezette az oktatását az intézményben

– fogalmazott Bertáné Lantos Ildikó, a Mocsáry Antal Általános Iskola igazgatója. 

Gordos Rezső nyomán lépdelnek

A Gordos Rezső Sakk Emlékversenyt először 1998 márciusában szervezték meg. A megmérettetés elindítója dr. Dormán Gyula, a Karancslapujtőért Alapítvány akkori elnöke és Serfőző Lajosné, az egyik szülő volt. A program állandó támogatói a Karancslapujtőért Alapítvány, a mindenkori megyei sakkszövetség, Karancslapujtő Község Önkormányzata, helyi vállalkozók, a versenyt egykor kezdeményező szülő, a pedagógus özvegye és az iskola.

Támogatásuknak köszönhetően a versenyző gyerekek és kísérőik vendéglátása és a győztesek jutalmazása minden évben biztosított. A megmérettetés célja Gordos Rezső emlékének megőrzése, a sakk népszerűsítése, sportbaráti kapcsolatok kialakítása és ápolása a mai napig is

– mondta az igazgató.

Karancslapujtő állandó házigazdájává vált a diákolimpiai fordulóknak

Bertáné Lantos Ildikó hozzátette: a megmérettetés 20 évvel ezelőtt egyben a Nógrád Megyei Diákolimpia egyéni fordulójává is vált, ma pedig részese az országos felmenő rendszerű versenynek, és az általános iskolák diákjai részére egyéni versenylehetőséget biztosít. 

Mint megtudtuk, a különböző korcsoportok győztesei jogot szerezhetnek az országos diákolimpián való részvételre. Az egyéni fordulók mellett 5 éve a megyei csapatversenyeknek, 4 esztendeje pedig a középiskolai korcsoportoknak is a karancslapujtői iskola ad otthont és szervezi a diákolimpiai fordulókat.

Az idei rangos megmérettetésekre a következő 13 intézményből érkeztek tanulók:

Salgótarjáni Általános Iskola Székhelyintézménye (Gagarin), Nógrádmegyeri Mikszáth Kálmán Általános Iskola (Nógrádmegyer), Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola (Pásztó), II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola (Bátonyterenye), Héhalmi Benedek Elek Általános Iskola (Erdőkürt), Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium (Szécsény), Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola (Balassagyarmat), Madách Imre Gimnázium (Salgótarján), Bolyai János Gimnázium (Salgótarján), Nógrád Megyei SSzC Táncsics Mihály Technikum (Salgótarján), Uzoni Péter Általános Iskola és Gimnázium (Salgótarján), Mikszáth Kálmán Gimnázium (Pásztó), Mocsáry Antal Általános Iskola Karancsaljai Tagintézménye, Mocsáry Antal Általános Iskola (Karancslapujtő)

Az egyéni versenyre összesen 70 diák nevezett, a csapatok megmérettetésén pedig 12 csapat 49 tanulója mérte össze tudását öt kategóriában.

Köszöntötték a versenyzőket

A verseny résztvevőit Bertáné Lantos Ildikó igazgató és Baksa Sándor polgármester köszöntötte. A rendezvényen megjelent a Heves Vármegyei Sakkszövetség elnöke, Barna Nándor, a Nógrád Megyei Sakkszövetség volt főtitkára, Tódor Sándor, valamint a karancslapujtői önkormányzati képviselő-testület több tagja.

A verseny fő támogatója az idén is a Karancslapujtőért Alapítvány volt. A szervezésben sok segítséget nyújtott Lengyel István, aki a versenybírói feladatokat is ellátta. A résztvevők köszönettel tartoznak Csontosné Havran Évának, a Mocsáry Antal Általános Iskola pedagógusának, aki több mint két évtizede lelkiismeretes, alapos szervező munkájával járul hozzá a rendezvény sikeres lebonyolításához. 

Az egyéni sakk diákolimpia győztesei:

 • Fiú, I. korcsoport (nyílt kategória): 1.Novák Levente, Mocsáry Antal Általános Iskola (Karancslapujtő), 2. Hegedűs Koppány Mocsáry Antal Általános Iskola (Karancslapujtő)
 • Fiú, II. korcsoport (nyílt kategória): 1.Kállay Csongor, Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium (Gagarin), 2. Ferencz Ádám Zalán Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Ált. Isk. és Gimnázium (Szécsény), 3. Három Mihály Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola (Pásztó)
 • Fiú, III. korcsoport: Krizsai Bence Csanád, Héhalmi Benedek Elek Általános Iskola
 • Fiú, IV. korcsoport: Prepelita Kevin Gábriel, II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola (Bátonyterenye)
 • Fiú, V. korcsoport: Medved Martin, Mocsáry Antal Általános Iskola (Karancslapujtő)
 • Fiú, VI. korcsoport: Rozgonyi Roland, Nógrád Megyei SZC Táncsics Mihály Technikum (Salgótarján)
 • Lány, I. korcsoport (nyílt kategória): 1. Holló Hanna, Héhalmi Benedek Elek Általános Iskola, 2. Bányai Boróka, Héhalmi Benedek Elek Általános Iskola
 • Lány, II. korcsoport (nyílt kategória): 1. Drajkó Dóra, Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola, 2. Egyed Norina, Mocsáry Antal Általános Iskola (Karancslapujtő), 3. Nagy Luca, Mocsáry Antal Általános Iskola (Karancslapujtő)
 • Lány, III. korcsoport: Bakos Panna, Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium (Gagarin)
 • Lány, IV. korcsoport:Kecskés Anna, Mocsáry Antal Általános Iskola (Karancslapujtő)
 • Lány, V. korcsoport: Árvai Virág, Nógrádmegyeri Mikszáth Kálmán Általános Iskola
 • Lány, VI. korcsoport: Orsós Beatrix Nógrád Megyei SZC Táncsics Mihály Technikum (Salgótarján)
 • Lány, V. korcsoport (versenyzői kategória): Kovács Rebeka Madách Imre Gimnázium (Salgótarján), Fenyő Blanka Bolyai János Gimnázium (Salgótarján)

A csapat sakk diákolimpia győztesei:

 • I-II. korcsoportos fiú: Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium (Gagarin): Bakos Dávid, Tóth Szilárd Péter, Tóth Sebestyén, Szabó Bercel Gyula, Kállay Csongor Zoltán
 • III-IV. korcsoportos fiú: Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium: Kis Attila Viktor, Darvas József, Rusznyák Máté, Bakos Milán, Balogh Bertold
 • V-VI. korcsoportos fiú: Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola (Salgótarján): Mede Marcell, Rudnäs Noel Norman, Orosz, Csaba Csanád, Milák Olivér Balázs, Rákos Márton
 • I-II. korcsoportos lány: Mocsáry Antal Általános Iskola (Karancslapujtő): Egyed Norina, Juhász Szonja Csenge, Nagy Luca
 • III-IV. korcsoportos lány: Mocsáry Antal Általános Iskola (Karancslapujtő): Kecskés Anna, Bereczki Lili, Veréb Míra, Nagy Anna Fruzsina

A bajnokcsapatok mehetnek az országos csapat diákolimpiára.

Fotók: Mocsáry Antal Általános Iskola