2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Súlyos hallgatási pénzeket fizetett Donald Trump egy pornószínésznőnek, vádat emeltek a volt elnökkel szemben

Sztipán Orsolya, 2023. március 31. - 18:30
Súlyos hallgatási pénzeket fizetett Donald Trump egy pornószínésznőnek, vádat emeltek a volt elnökkel szemben

Százharmincezer dollárt fizetett a volt amerikai elnök egy pornószínésznőnek a találkozásaikról való hallgatásáért, ám a szexuális együttléteik nem maradtak titokban ennek ellenére sem. Vádat emeltek Donald Trump ellen, a tárgyalása jövő héten kedden lesz. Példátlan eset az USA történetében.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Büntetőeljárásban emeltek vádat Donald Trump ellen,

ezzel ő az első az amerikai elnökök között, akivel ez megtörtént.

A 2024-es választások republikánus anspiránsa elleni vád konkrétumát nem közölték, ám azt tudni lehet, hogy az esküdtszék vizsgálata 130 ezer dollár kenőpénz átadására irányult – tudta meg a BBC. A pénzt Stormy Daniels pornószínész számára fizette ki a volt elnök azért, hogy ne hozza nyilvánosságra a vele történt szexuális együttléteket. 

Trump szerint ő egy politikai üldözés áldozata, és nem számít tisztességes tárgyalásra, amelynek időpontját jövő hét keddre tűzték ki. A volt elnök reagált a vádra, így fogalmazott:

A demokraták hazudtak, csaltak, loptak megszállottságuk jegyében.....de most valami hihetetlent tettek – egy teljesen ártatlan ember ellen emeltek vádat.

Az egyik közösségi oldalon, a turthsocial.com-on a bíró személyét támadja, azt írja, ugyanaz az illető, aki az ő volt pénzügyminiszterét szintén meghurcolta.

A jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden nem kívánta kommentálni az elődje, Donald Trump körül kialakult helyzetet. Újságírói kérdésre a sajótfőnöke azt mondta: mindannyian, az elnököt is beleértve, tegnap értesültek a hírről úgy, mint minden amerikai: a híradásokból. 

Az elnök arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az elődje körül kialakult helyzetről, ezt nyilatkozta:

Nincs megjegyzésem Trumphoz.


Lindsey Graham szenátor, aki a volt elnök régi szövetségese, azt nyilatkozta, hogy 

a vádemelés a jogállamiság megrázó és veszélyes napja Amerikában,

a demokrata politikusok pedig úgy vélik, hogy nem állhat a törvények felett senki sem. 

Lehet-e elnökjelölt ezek után Donald Trump?

A vádemelés felvetette a kérdést, hogy ezek után indulhat-e a választáson Donald Trump.

Az USA törvényei nem akadályozzák meg, hogy akit bűncselekményben bűnösnek találnak, az kampányolhasson, és el is indulhasson az Amerikai Egyesült Államok elnöki posztjáért.

Ezt akár a börtönből is megteheti – írja a lap. Természetesen nehezebben működik a kampánya, és feltehetően a szimpatizánsainak száma is változna, de a törvények lehetővé teszik. 

Mit állít a pornószínésznő?


Stormy Daniels azt állítja, hogy még a 2016-os elnökválasztás előtt 130 ezer dollárt kapott Trumptól azért, hogy ne beszéljen szexuális együttléteikről. A korábbi pornószínésznő azt mondta, miután kiderült, hogy vádat emelnek a volt amerikai elnök ellen, özönlöttek hozzá az üzenetek és megkeresések, amelyek meg akarták vásárolni a hallgatását.

A beosztott, aki még börtönbe is került a főnöke miatt


Trump kifizetéseit Michael Cohen intézte, aki korábban három évre börtönbe is került főnöke két szexpartnerének kifizetése miatt azért, hogy a 2016-os kampányt befolyásolják. Cohent elítélték adócsalásért is. Most azt nyilatkozta, hogy a volt elnök elleni vádemelés csak a kezdete az elszámoltathatósági folyamatnak.

A mai vádemelés nem a fejezet vége. Inkább a kezdet, most, hogy vádat emeltek. Az elszámoltathatóság számít. Kitartok a tanúvallomásaim és a bizonyítékok mellett, amelyeket New York kerületi ügyészének nyújtottam.  

Donald Trump nem tagadja, hogy ezeket a kifizetéseket Cohen intézte, de azt igen, hogy a kampány törvényekkel kapcsolatban bármilyen jogsértést követett volna el. A  volt amerikai elnök elleni vád egyelőre nem ismert pontosan, az viszont kétségtelen, hogy

a csendes pénzek kifizetése nem minősül illegális cselekedetnek az USA-ban. Ugyanakkor Trump ezeket az összegeket úgy könyvelte el, mint üzleti kiadások – ezzel pedig a nyilvántartások meghamisítását követte el, ami büntetendő New Yorkban. 

Az egyik politikai elemző szerint ez az ügy felkavarta az állóvizet Trump körül a 2024-es elnökjelöltségét tekintve.
Brian Klaas, az UCL professzora egyszerűen csak így vélekedik: valószínűleg Trump feladja magát kedden – bár nem világos, hogy megbilincselik, vagy lelövik.

Valószínűleg tárgyalások folynak a kerületi ügyészség és Trump jogi csapata között, és azt hiszem, hogy Trump örülhet ennek

- véli az elemző.

Fotó: Donald Trump facebook oldala,

Michael Cohan Twitter oldala