2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó: Képzeljék el ugyanezt az Egyesült Államokban, képzeljék el a reakciót!

frisshirek.hu | 2023. április 03. - 12:20
Szijjártó: Képzeljék el ugyanezt az Egyesült Államokban, képzeljék el a reakciót!

A jelenlegi energiapiaci helyzet gyilkos az európai versenyképességre nézve, az egyedüli megoldást az elérhető földgázforrások bővítése jelentené, a keresleti helyett a kínálati oldalra kellene koncentrálni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A miniszter szerint illúzió az európai energiabiztonság, mivel a háború miatt kilőtt a földgáz ára. Szerinte az sem reális, hogy a hidrogén kiválthatja a közeljövőben a gázt. Éppen ezért realista helyzetértékelésre hívott fel.

Az Északi Áramlat elleni támadást, illetve azt, hogy a tettes még mindig nincs meg, Szíjkártó „őrületesnek” nevezte.

„Képzeljék el ugyanezt az Egyesült Államokban, képzeljék el a reakciót!”

– fogalmazott.

A politikus kifejtette, hogy bár többen is ünneplik, hogy Európa az enyhe tél miatt kitartott orosz gáz nélkül is, szerinte az öröm korai volt. Ugyanis – tette hozzá – legalább 50 milliárd köbméternyi gáz fog hiányozni Európából az orosz import kiesése miatt, amelyet a még hiányos LNG-hálózat nem tud pótolni.

Szíjjártó azt is elmondta: kedvezőtlen Európára nézve, hogy az energia ára sokkal magasabb, mint akár Kínában, akár az USA-ban. A miniszter azt is kiemelte, hogy sajnálatos Brüsszel ragaszkodása az energiafelhasználás idei csökkentéséhez. Szíjjártó szerint ugyanis ezt nyáron, fűtés híján, csak az ipari kapacitás csökkentésével lehet elérni.

 

Kép forrása: Flickr.