2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Önkéntesek szedték a szemetet a Cuha-patakból

frisshirek.hu, 2023. április 04. - 13:14
Önkéntesek szedték a szemetet a Cuha-patakból

Gumiabroncsokat, szemetet, de még több évtizede a mederben lévő tejeszacskót is találtak az önkéntesek a szombati Cuha-patak és környékének takarítása közben.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mintegy félszázan vettek részt a civil kezdeményezésben, a Cuha-takarításban a Zirc és Vinye közötti szakaszon – írta meg a veol.hu.

Kézi erővel húzkodták, szedték össze többen a gumiabroncsokat. Azt, hogy az összegyűjtött tejeszacskók már régóta itt lehettek, azért lehet mondani, mert feliratuk szerint még a bennük lévő tej literenként 2,5, három és öt forintba került. Persze nemrég az erdőben eldobott üdítőitalos PET-palackokat is találtak az önkéntesek. Még Székesfehérvárról és Győrből is érkezett egy-egy család.

Az önkéntes tájszépítésben résztvevők számára kiemelten fontos a természet megóvása, és érthetően bosszantja őket, hogy a kirándulók szemetet hagynak maguk után, holott rendkívül egyszerű lenne ezeket a tárgyakat hazavinni magukkal – vagy legalább a legközelebbi kukáig.

A tavaszi nagytakarításban részt vevő fiatalok, gyerekek valószínűleg felnőttként sem fognak szemetet elszórni, sőt, arra is figyelni fognak, hogy olyasmit vásároljanak, ami nem jár sok hulladékkal, nem kerülnek miatta újabb csomagolóanyagok a lerakókba.

A szombati közös munkát több helyi vendéglátóegység szintén támogatta: zsíros kenyeret készítettek az önkénteseknek, langallómenü szerepelt a nyereménysorsolásban. Ám még a sikeres akció után is van teendő: az összegyűjtött hulladékok megfelelő elhelyezése. Ez a feladat, a szemétlerakás költséges, a díját közösségi adakozással, pár száz forintokként igyekeznek összegyűjteni.

Fotó: illusztráció / freepik