2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Búcsúzik Sanna Marin

frisshirek.hu, 2023. április 05. - 14:30
Búcsúzik Sanna Marin

Leköszön pártja, a Szociáldemokrata Párt vezetéséről Sanna Marin, távozó finn miniszterelnök. A politikus az új kormány beiktatása után tervei szerint egyszerű parlamenti képviselőként fog részt venni a törvényhozás munkájában.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
„Jövő héten megkezdem munkámat, mint a parlament tagja. Remélem, hogy innentől nyugodtabb lesz az életem”

–mondta Marin egy sajtótájékoztatón, a Reuters hírügynökség beszámolója szerint.

A politikus tehát nem indul újra pártja elnöki tisztségéért, illetve a miniszterelnöki poszttól is búcsúznia kell, mivel az általa vezetett alakulat elvesztette a hétvégi választásokat. Arról sincsen információ, hogy Marin bármilyen nemzetközi poszt várományosa lenne. Úgy tűnik tehát, hogy valóban parlamenti képviselőként folytatja.

Az országban hétvégén tartottak országgyűlési választást, melyet a voksok 97,7 százalékos feldolgozottsága mellett a jobbközép Nemzeti Koalíció nyert meg. A párt 20,7 százalékos támogatottságot és ezzel 48 mandátumot szerezhet a 200 fős törvényhozásban. Második helyen a bevándorlásellenes Finnek Pártja (korábban Igazi Finnek) végzett a voksok 20,1 százalékával (46 mandátum), míg a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin pártja, a baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) 19,9 százalékot szerzett (43 mandátum).

Fotó: Wikimedia Commons