2024.04.16., kedd - Csongor
Eger: 12o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Bedarálnák a petőhenyei bükköst és a Csillag-hegyi forrást a Zalában épülő M76-os útért?

Szabó Orsolya | 2023. április 06. - 15:37
Bedarálnák a petőhenyei bükköst és a Csillag-hegyi forrást a Zalában épülő M76-os útért?

Az M76-os út Petőhenye egyik utcájától alig százhatvan méterre épülne, némelyiktől fél kilométerre. A helyi polgármester beáldozna mindent, csak, hogy megépülhessen az út. A forrásvédők perre mentek, jelenleg is zajlanak a bírósági tárgyalások.

Mint a Frisshirek már írt róla, hamarosan folytatódhat az M76-os út építése, az egyeztetések folyamatosak, az út viszont érintené a Petőhenye melletti Csillag-hegyi forrást és bükköst is.

A tervek szerint, ahol most a víz a felszínre bukkan, ott egy úgynevezett „csápos falikút” épülne, a forrás felesleges vizét pedig az úttest melletti árokba vezetnék. Vagyis jelenlegi, természetes formájában nem maradna meg a Csillag-hegyinek nevezett forrás.A kérdéses szakasz Zalaegerszeg Keleti csomópont – Zalaegerszeg Északi csomópont között található. A Pethőhenye közelében lévő terület kedvelt kirándulóhelynek számít, sokan járnak oda a környező településekről, arra vezet az egyik jelzéssel ellátott turistaút is – írta  még 2022 januárjában a Telex. A forrásvédők mindent megtesznek, hogy ne valósuljon meg a borzalmas természetpusztítás.

A Veszprémi Törvényszéken, a Zala Megyei Kormányhivatal mint alperes ellen forrás védőzónájának megállapítása ügyben hozott közigazgatási határozat felülvizsgálata iránt indított perben lezajlott a második tárgyalás, ahol a forrásvédők meglepetésére ítélet is született. A januári tárgyalás után a perbe, érintettként behívatta magát Deák István György, a zalai község Petőhenye első embere,  az alperes pernyertességét támogatandóként, akit mint kiderült sem a forrás, sem a bükkös védelme különösebben nem érdekel, csupán úgy tűnik egyéni okok céljából támogatja a projektet.

Ugyanis megkérdezték tőle, hogy miért ennyire elkötelezett az út petőhenyei nyomvonalon létrejötte mellett? A kérdésre a válasz az volt, hogy Pethőhenye egy tényleg szép hely ezekkel a dombokkal, erdőkkel, forrásokkal, de mindezekből a henyeieknek nincs semmi haszna. De! Ha megépülne az út, akkor Pethőhenye mellett létesülne egy autópálya pihenő -mert ő erről egyébként megegyezett az építőkkel- ahol épülne egy wc és egy palacsintázó, ahova legalább két pethőhenyei idősebb korú, elmehetne WC-s néninek, dolgozni és a palacsintát is henyei süthetné.

Helyi filemonotok jövőképe, miszerint szét kell vágni a henyei hegyet, erdőt, forrásokat két vécésnéni, és egy palacsintasütő álláslehetőség miatt, hát, érdekes. Vajon kire gondolhatott, mikor ezt a remek lehetőséget kijárta? Van néhány ismerősöm henyében, talán nem rátok” – írják a Csillag-hegyi-forrás és bükkös megmentése az M76-os árnyékában Facebook-oldalon.

Lepapírozták?

A bíróság, ítéletében, a Zala Megyei Kormányhivatal forrás védőzónájának megállapítása ügyben hozott határozatát megsemmisítette. Őt a perköltségek megfizetésére, és új eljárás megindítására is kötelezte. Az eljárásban ugyanis bizonyítania kell, hogy a forrást védő terület mérete,  eredetileg nyolcezer négyzetméteres területet, milyen indokkal változtatták meg kettőezerre, és olyan formájúra, hogy elférhessen mellette néhány méterre a négy sávos autópálya. A petőhenyei polgármester a bíróság előtt arra is hivatkozott  amikor az autópálya tervezett nyomvonala által érintett területről, a forrásról beszél, hogy volt ott a völgyben egy patak, de az kb. harminc éve kiszáradt. A forrásvédők friss fotókon cáfolták, hogy a patak bizony nagyon is folyik, a forrás él.

Annyi bizonyos, hogy tavaly leállították a Fenékpuszta-Kisbucsa közötti M76-os szakasz építését, ám ha folytatódik a beruházás, akkor meg akarják építeni az út ezen szakaszát is a forrást érintő nyomvonalon. Annyi változás történt, hogy kijelöltek a forrás számára egy védőterületet.Sajnos ez olyan szűk lett, hogy bár az útépítés költségeit nagyban megnöveli, mert áthidalásra lesz szükség, a forrást mégsem védi, mert a felette lévő dombot letarolják és a körülötte lévő erdőt is kiirtják a tervek szerint, hacsak a bíróság másképp nem dönt.

Forrás és fotók: Csillag-hegyi -forrás és bükkös megmentése az M76-os árnyékában Facebook-oldal