2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Hamarosan virágzik a Basakert Babócsán

Hajmási Judit, 2023. április 11. - 13:31
Hamarosan virágzik a Basakert Babócsán

Az ország legnagyobb őshonos nárciszosa Babócsán található. Már nyílnak az első virágok, de tömeges csillagos nárcisz csodára a hónap végéig még várni kell.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A csillagos nárcisz védett nárciszfaj, Babócsán mégis tömegével nyílik, a kert története a török hódoltságig visszavezethető, nevét is innen kapta.

A Basakert az egykori árpádkori település, később a középkori mezőváros, végül a török település 1980-as években feltárt, majd visszatemetett maradványait rejti. Itt volt Somogy megye legnagyobb alapterületű földvára. Az egykori épületek közül csak a gótikus Szent Egyed plébániatemplom kb. 1,5 m magasságú falazata látható. A nárciszmező különlegessége a csillagos nárcisz (Narcissus stellaris), mely a török idők óta virágzik a területen – írja a területről a Duna-Dráva Nemzeti park honlapja.

A legenda szerint a pasa kedvenc háremhölgyének akart hódolni a nárciszokkal, azzal fejezve ki a szerelme nagyságát, hogy csillagos nárcisszal ültette tele udvarát. Azt nem tudni, hogy a szerelem mennyire volt tartós a pár között, az azonban bizonyos, hogy a virágok örök mementói lesznek szerelmüknek.

Az idei évben az önkormányzat tájékoztatása szerint április 29-én tervezik megtartani a Nárcisznapot, amelynek szervezése még folyamatban van.

Fotó: babocsa.hu