2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó Péter ismét Moszkvába utazott

frisshirek.hu | 2023. április 11. - 14:00
Szijjártó Péter ismét Moszkvába utazott

Szijjártó Péter újra Moszkvába utazott, ahol először Alekszandr Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, majd a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval fog tárgyalni – írj a Telex.

„Újraindítás húsvét után. Gyorsan és korán” – jelentkezett be facebookos közösségi oldalán reggel 5:25-kor a külügyminiszter, a portál szerint. Később az is kiderült, hogy Szijjártó első útja Húsvét után Moszkvába vezetett, ahol az utóbbi időben többször is járt.

Szijjártó egy későbbi bejegyzésében kifejtette, hogy Magyarország energiabiztonsága érdelében a gázszállítások, a kőolajszállítások és a nukleáris fűtőanyag-szállítások zavartalanságára van szükség.

Ezen három feltétel teljesüléséhez pedig a magyar–orosz energetikai együttműködés zavartalansága szükséges

–írta.

A miniszter azt is hozzátette, hogy ez nem politikai ízlés kérdése: ezt a telet ugyan Európa megúszta, a következő tél már nehézséget okozhat:

A Nemzetközi Energiaügynökség figyelmeztetése azonban egyértelmű: az újrainduló kínai gazdaság radikálisan megnövekedő energiaigénye és az európai energiainfrastruktúra fejlesztésének rendkívül lassú üteme miatt az igazi nehézséget a soron következő tél fogja jelenteni.

A miniszter később arról posztolt: Alekszander Novakkal is tárgyalóasztalhoz ült. Az orosz miniszterelnökhelyettessel a Török Áramlat fizikai és műszaki biztonsága, a kőolajellátásunkat biztosító Barátság kőolajvezetéken történoő tranzitszállítások fenntartása, valamint a nukleáris ipart fenyegető szankciók kivédése került szóba.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala.