2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Tolmácsot kérnek? Megismétlődhet a 2014-es kitiltási botrány

frisshirek.hu | 2023. április 11. - 08:29
Tolmácsot kérnek? Megismétlődhet a 2014-es kitiltási botrány

Fokozódik a feszült viszony a magyar kormány és az Egyesült Államok vezetése között. Az elmúlt hónapok pengeváltásait követően lapértesülések szerint szerdán David Pressman, az USA budapesti nagykövete sajtótájékoztatót tart, amelyen akár érzékeny szankciókat is bejelenthet befolyásos magyar személyekre, akárcsak történt az 2014-ben. Az Orbán Viktor által csak Présemberként emlegetett diplomata által kiküldött meghívóban nem olvasható tárgy, nem kizárt azonban az, hogy a kettős adóztatás elkerülésének kérdése után ismét a kormány számára kellemetlen lépést tesz az amerikai fél Orbánék kakaskodása miatt.

Több, egymástól független diplomáciai forrásra hivatkozva a 444 azt állítja, hogy az Egyesült Államok új intézkedést tervezhet a magyar kormány megbüntetésére. A lap forrásai között felmerült az is, hogy a 2014-es kitiltásokhoz hasonlóan Amerika szankciót vethet ki befolyásos személyekre - írta meg a Telex.

David Pressman, az USA budapesti nagykövete szerda délutánra sajtótájékoztatót hívott össze.

A meghívóban nem olvasható a téma megnevezése, de a 444 úgy értesült, hogy akár az említett szankciókat is jelenthet be ezen az alkalmon.

A lap emlékeztet, hogy a magyar és az amerikai kormány viszonya az elmúlt időszakban kiéleződött, amely látszik azon is, ahogy többször került sor pengeváltásra Pressman és a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter között. Az amerikai nagykövet február elején határozott kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben:

a magyar kormány politikusai gyakran beszélnek a béke előmozdításától, de – a szankciók elítélésétől kezdve az orosz »tűzszüneti« javaslatok elfogadásáig – továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják. Csatlakozunk a magyar kormány békefelhívásához, de ezeket a felhívásokat Vlagyimir Putyinnak kellene címezni

- amelyről akkor a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. Szijjártó Péter erre úgy reagált, hogy érdektelen az, hogy mit gondol Pressman. Később a nagykövet Orbán Viktor posztja miatt szólalt meg. A magyar kormányfő ugyanis április 3-án közös képet tett ki Trumppal, amivel kapcsolatban Pressman azt írta ki, hogy

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere néhány hete azt mondta: »Azzal mutatjuk ki tiszteletünket, hogy nem avatkozunk bele más országok belpolitikájába, nem nyilvánítunk véleményt, nem próbáljuk befolyásolni azt.«

Gulyás Gergely pedig a nagycsütörtöki kormányinfón Orbán Viktor még az évértékelőjén mondott szavait mentegetve, mondván Pressmant Présembernek nevezni, még nem számít - a kormány szerint - ellenségeskedésnek.

A 444 felidézi azt is, hogy Amerika tavaly felmondta a Magyarországgal még 1979-ben kötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Szijjártó olvasatában az USA ezt azért tette, mert a magyar kormány nem támogatta a globális minimumadó ötletét. A magyar kormány azóta egyeztetéseket folytatott az OECD-vel is az ügyről. Mindhiába.

Április elején Washington a magyar kormány értésére adta,

hogy egyelőre nem nyitottak a kettős adóztatásról szóló egyezményről szóló tárgyalások újranyitására.

A kiemelt kép forrása: az US Embassy Budapest Facebook-oldala